Svijet

G20 postigao sporazum oko ukidanja ruske blokade izvoza ukrajinskih žitarica

Ministri vanjskih poslova zemalja G20 postigli su na današnjem sastanku u Indoneziji konsenzus oko zahtjeva da Rusija ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica, kazao je jedan zapadni dužnosnik koji je učestvovao na sastanku.

“Nadamo se da će kao rezultat ovog sastanka Rusija uvidjeti koliko je raširen konsenzus o potrebi da se postigne napredak oko pitanja žitarica”, rekao je dužnosnik, ističući da je riječ o vrijednome rezultatu, no da ostaje za vidjeti hoće li izazvati promjene.  

“Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G20 da skupina mora, želi li ostati relevantna, Rusiju smatrati odgovornom zbog njezinih akcija u Ukrajini”, rekao je viši dužnosnik američkoga State Departmenta.

“Blinken je pozvao države članice da Rusiju smatraju odgovornom i naglasio potrebu da se krene naprijed s globalnim planom za hranu”, rekao je dužnosnik te dodao da Rusija nastoji potkopati multilateralne institucije koje SAD nastoji ojačati.

Na sastanku ministara vanjskih poslova G20 neki od najžešćih kritičara ruske invazije suočili su se s glavnim diplomatom Kremlja Sergejem Lavrovom.

“Ruski ministar vanjskih poslova nije prisustvovao većini popodnevnih sesija summita G20 danas na Baliju te je napustio dvoranu nakon svojih izjava”, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

On je novinarima rekao da Lavrov, nakon što je rekao svoje, nije čekao da čuje ostale primjedbe, ponašajući se na način “u kojemu nije bilo puno poštovanja”.

Lavrov je ranije prekorio zapadne zemlje zbog, kako je rekao, “bjesomučnog kritiziranja” Rusije.

Najviša zabrinutost vlada za isporuku žitarica iz Ukrajine preko luka koje su blokirane zbog ruske prisutnosti u Crnom moru i zbog pomorskih mina.

Ukrajina je najveći izvoznik žitarica i humanitarne agencije upozoravaju da zemljama u Africi, na Bliskom istoku i drugdje prijeti razorna nestašica hrane ako zalihe ne stignu do njih.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u virtualnom obraćanju skupu da međunarodna zajednica ne bi trebala dopustiti Rusiji da ucjenjuje svijet visokim cijenama energije, glađu i sigurnosnim prijetnjama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare