Svijet

Gadafijev sin želi biti predsjednik Libije. Kandidovao se na izborima

Sin svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, Seif el-Islam, kandidovao se za predsednika Libije na izborima koji su zakazani za decembar, saopštio je zvaničnik izborne komisije.

“Seif al-Islam Gadafi je podnio kandidaturu za predsjedničke izbore kancelariji Izborne komisije u Sabhi”, na jugozapadu zemlje, rekao je zvaničnik za libijski kanal El-Rasmija.

Gadafijev sin je bio uhapšen krajem 2011. godine, kada je njegov otac svrgnut nakon više od 40 godina na vlasti tokom narodne pobune.

Moamer Gadafi je ubijen u borbama koje su uslijedile i koje su se pretvorile u građanski rat.

Seif al-Islam je u junu 2017. pušten iz pritvora, a u julu je u intervjuu za New York Times izjavio da razmišlja da se kandiduje za najviši položaj u zemlji.

Na snimku koji je objavila izborna kancelarija u kojoj se registrovao, Seif al-Islam je rekao da će “bog odlučiti o pravom putu za budućnost zemlje”.

Predsjednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, posle višegodišnjih pokušaja pod vođstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja posle pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obilježenog postojanjem dvije rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Posle okončanja borbi u leto 2020. godine ujedinjena prelazna vlada predvođena biznismenom Abdelhamidom Dbeibahom formirana je u martu pod pokroviteljstvom UN da vodi zemlju do parlamenarnih i predsjedničkih izbora predviđenih za 24. decembar.

Dugo očekivano glasanje i dalje je neizvjesno zbog mnogobrojih izazova, uključujući neriješena pitanja izbornih zakona i povremene sukobe među naoružanim grupama.

Prepreke uključuju i duboki jaz između istoka i zapada zemlje, godinama podjeljen ratom, i prisustvo hiljada stranih boraca i vojnika.

Moamer Gadafi je imao osmoro djece, od kojih je većina igrala značajne uloge u njegovom režimu.

Njegov sin Muatasim je ubijen u isto vrijeme kada je Gadafi zarobljen. Još dva sina, Seif al-Arab i Hamis, ubijeni su ranije tokom pobune.

Drugi sin, al-Saadi Gadafi, pušten je u septembru nakon više od sedam godina pritvora u prestonici Tripoliju nakon izručenja iz susjednog Nigera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare