(Foto: SB)
Vijesti

Ganić i drugi se izjasnili da nisu krivi u slučaju ‘Dobrovoljačka’: Onaj koji je napadnut ima pravo da se brani

Ejub Ganić i još devet optuženih izjasnili su danas pred Sudom BiH da nisu krivi u slučaju “Dobrovoljačka”.

Osim Ganića, optužnica se odnosi i na Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Optužnica ih tereti za napad na kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom snaga Ujedinjenih nacija.

Advokat trećeoptuženog Hamida Bahte, Asim Crnalić kazao je da onaj koji je napadnut ima pravo da se brani.

“I u principu onaj koji se brani rijetko čini zločine. A ovdje je takva situacja da ne postoje okolnosti iz kojih se može izvući zaključak da su zločini počinjeni. A oni koji ne vjeruju neka dobro pogledaju šta je rekao Kukanjac”, naveo je Crnalić.

Upitan je da li smatra da se radi o politički motiviranom procesu.

“Ne bi u to ulazio, ja sam pravnik. Kad ja kao pravnik govorim o tome da je optužba politički motivirana onda pokazujem da nemam argumente. Ja nerado ili skoro nikada ne tvrdim da je nešto politički motivirano”, naveo je on.

Govoreći o navodnim novim dokazima, Crnalić je kazao da on sad ne može praviti poređenja.

“Naravno da smo gledali dokaze koji su priloženi uz optužbu, gledajući formalno moguće je otpužiti kada Hag nije našao elemente, međutim to je indikacija i za tužitelja i za suca. Činjenica je da je već obustavljen postupak i da u Hagu nisu našli elemente za progon sama po sebi govori dovoljno s kakvim dokazima tužiteljstvo raspolaže”, rekao je advokat.

“Ima 277 svjedoka, ima materijalnih dokaza, koji su novi u odnosu na istragu, teško mi je reći”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare