Svijet

Gates: Jedini spas od koronavirusa je u vakcini koja mora biti globalno dostupna

Život se jedino može u potpunosti vratiti u normalu nakon što vakcina protiv koronavirusa bude globalno dostupno, izjavio je u ponedjeljak suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates

Očekuje se da bi vakcina protiv virusa koje uzrokuje oboljenje Covid-19 mogla biti razvijena do kraja godine. U razgovoru za Fox News, Gates je kazao da se mora brzo raditi na razvoju nove vakcine u ‘milijardama doza’.

Razvijene zemlje poput SAD-a, nastavio je, će se prije ili kasnije moći boriti protiv virusa, ali on mora biti poražen u cijelom svijetu.

„Stvari se neće uistinu vratiti u normalu sve dok vakcina ne bude dostupna praktično cijelom svijetu“, rekao je Gates koji je prošle sedmice pozvao američku vladu da u borbi protiv koronavirusa krene s izgradnjom tvornica za razvoj najperspektivnijih vakcina.

PROČITAJTE  Prodaje se veličanstvena vila od pola milijarde eura: Oko bacio i Bill Gates

To bi moglo uroditi gubitkom milijuna dolara pošto neke vakcine najvjerovatnije nikada neće biti potrebna i privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, smatra Gates.

„Privatne kompanije ne mogu preuzeti taj rizik, ali savezna vlada može“, rekao je Gates, dodajući da je to jedini način da se osigura masovna proizvodnja vakcina.

Fondacija Gates, koja uglavnom finansira zdravstvene programe, izdvojila je 105 miliona dolara za borbu protiv trenutne pandemije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare