Gates: Nevjerovatno je da nismo otišli dalje u borbi protiv korone

288

Bill Gates uložio je ogroman novac u razvoj vakcine protiv koronavirusa, ali i dalje je omiljena meta teoretičara zavjera. U razgovoru za njemački časopis Der Spiegel, 64-godišnji američki poduzetnik, osnivač Microsofta, drugi najbogatiji čovjek svijeta i filantrop govori o napretku u traženju vakcine i o tome u čemu su Sjedinjene Američke Države pogriješile tokom pandemije koronavirusa.

Der Spiegel: Koronavirus je odnio gotovo milion života. Je li vas ova pandemija iznenadila?

Gates: Neki su njeni aspekti vrlo iznenađujući. Ideja da je svijet bio u opasnosti od transmisivne respiratorne epidemije je nešto o čemu su mnogi svjetski zdravstveni stručnjaci govorili desetljećima. Ali uglavnom su razgovarali međusobno. Niko nije očekivao da bi to mogao biti koronavirus. Retrospektivno možemo reći da imamo MERS i SARS i da obitelj koronavirusa očito može prelaziti s jedne vrste na drugu. Međutim, dugo nam je trebalo za shvatimo simptome ove bolesti.

Der Spiegel: Kako je moguće da nas je ovaj patogen tako zatekao?

Gates: Na kraju epidemije zapadnoafričke ebole 2015. godine, rekao sam da nismo spremni za sljedeću pandemiju. Ono što je učinjeno između 2015. i ove pandemije krajem 2019. godine bilo je vrlo, vrlo skromno.

Der Spiegel: Zar Gatesova zaklada nije mogla učiniti više?

Gates: Vlade i nacije su odgovorne za pripremu svijeta na ratove, prirodne katastrofe, klimatske promjene ili epidemije. Ne mi. Da, zaklade mogu pridonijeti finansiranju naučnika, ali nisu temelj za rješavanje svih zdravstvenih problema. Naš fokus je na bolestima koje nesrazmjerno pogađaju zemlje u razvoju, bolestima na koje bogati svijet ne obraća pažnju, poput HIV-a, tuberkuloze i malarije. Ispada da znamo više o vakcinisanju zato što zapošljavamo najbolje ljude iz kompanija koje se bave vakcinama, ali naša zadaća nisu pandemije. Vlade se bave njima.

Der Spiegel: Koje pogreške u borbi protiv pandemije Vas najviše smetaju?

Gates: To što nismo shvatili da maske mogu biti tako velika stvar. Prvo smo rekli da se maske ne koriste zato što nam trebaju za zdravstvene djelatnike. Onda smo rekli da maske mogu pomoći bolesnima. Trebalo je neko vrijeme da shvatimo kako i kod ljudi koji nisu zaraženi nošenje maski smanjuje izglede za zarazu.

Der Spiegel: Vjerujete li da postoji napredak u razvoju terapije protiv covida-19?

Gates: Stvarni napori na testiranju raznih intervencija bili su iznimno slabi. I dalje ne razumijemo plazmu. Nevjerovatno je da nismo stigli dalje! Podaci o koristi prilično su slabi i kad je u pitanju lijek Remdesivir. Organizacija i primjena dijagnostike slabo je provedena, posebice u SAD-u, gdje bismo očekivali da će biti dobra.

Kompletan intervju možete pročitato ovdje.