Politika

Gavrankapetanović: Nema rata između KCUS-a i Opće bolnice

V.d. direktor Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš Ismet Gavrankapetanović kazao je, odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine KS, kako je od 17. jula kada su otvorili urgentni centar svih sedam dana kroz njega prošlo 3.370 pacijenata, a da su istom periodu imali 907 prijema u bolnicu.

Tokom perioda pandemije obavljeno je 126 poroda od čega je pet pacijentica bilo zaraženi korona virusom.

Istakao je da su u proteklom periodu imali 6.780 radioloških usluga što pokazuje veliku potrebu stanovništva. Od 1. 8. imaju zaposlena 43 nova radnika, od kojih je 13 ljekara, za što su dobili dozvolu Vlade KS.

“Od 18. 7. kada je startalo s naređenjem, posao je urađen na uštrb jednog prenaprezanja, ali jedan entuzijazam koji su pokazali zaposlenici ohrabruje. to je poruka građanima da mogu biti mirni, da imaju ljekare, medicinske sestre i tehničare. Imamo par slučajeva naših radnika koji su oboljeli, ali jedva su čekali kada će se vratiti na posao da pomognu građanima”, rekao je Gavrankapetanović.

Govoreći o izolatoriju koji se treba graditi u krugu Opće bolnice, zamolio je sve koji učestvuju u tom procesu da ga ubrzaju.

“Naša vizija je da taj izolatorij, koji bi bio pravo mjesto, gdje bi formirali respiratornu jedinicu i tu bi se liječili srednje teški i teški pacijenti i dali bi značajan doprinos gradu. Molimo da se što prije krene s radovima. Vlasništvo je dodijeljeno Zavodu za javno zdravstvo KS i vrlo nam je bitno da se taj objekat dodijeli Općoj bolnici da bismo mogli proces što brže uraditi. Procjena je da bi prvi dio posla bio završen za 100 dana kada bi mogli primiti pacijente, a druga faza je kompletiranje radova”, kazao je.

Istakao je kako će pokušati sve da ljekari koji odlaze s KCUS-a ostanu u Sarajevu, otvore im put i pronađu mjesto.

“Najvažnije je da sačuvamo radnike i mi ćemo moliti za razumijevanje Ministarstva zdravlja i Vlade KS za njihov prijem. Ne postoji rat između KCUS-a i Opće bolnice zbog toga što mi ljekari profesionalci nikada nećemo sebi dozvoliti bilo kakav sukob te vrste jer imam običaj vlro često reći u KCUS-u rade naša braća i sestre kao što rade u Hitnoj pomoć i Domu zdravlja. U ovom posebnom trenutku za ovaj grad važno je da nastupamo kao jedan i da izađemo iz ove situacije”, zaključio je Gavrankapetanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare