Ekonomija

Gazprom u dva dana Njemačkoj smanjio opskrbu plinom za 60 posto, njemački ministar: ‘Imamo alternativu‘

Ruska plinska kompanija Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika metara.

Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te kompanije da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 miliona kubika dnevno na od 100 miliona kubika.

Najnovijim smanjenjem, kompanija je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačka skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti.

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je u posljednjih sedmica ukinula dostavu plina za više evropskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njezine invazije na Ukrajinu, i zbog toga što su evropske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi poduprla svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Evropu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Evropi mogla zatvoriti ventile kako bi ju pritisnula.