Vijesti

Gdje je u svemu ovome ministar zdravstva FBiH – Vjekoslav Mandić?

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić posljednih dana ili sedmica ima pune ruke posla. Do izbijanja pandemije koronavirusom, široj javnosti bio je prilično nepoznat. Ipak, posljednih dana, stalno ga gledamo na TV-u, portalima, novinama…

Smiren, odlično informiran, precizan, vrlo je brzo zadobio simpatije Bosanaca i Hercegovaca. Svaki dan pred novinarima je dva do tri puta, kako bi javnost obavijestio o najnovijim informacijama, uputio apel ili dao nove instrukcije.

Aktivan je i ostatak čelnih ljudi u RS, od predsjednice entiteta Željke Cvijenović do premijera Radovana Viškovića. Aktivni su ministri zdravstva u susjednim državama. Vili Beroš, ministar zdravstva Hrvatske stalno je u pokretu, kao i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Kolega ministra Šeranića po struci, ministar zdravstva u FBiH Vjekoslav Mandić, međutim, nalazi se u svojevrsnoj medijskoj samoizolaciji. Nema ga nigdje.

Posljedni put ministar se pojavio prije tri dana, kada je Vlada FBiH održala proširenu sjednicu. Nakon sjednice, nespretno je odgovarao na pitanja novinara o tome koliko ima respiratora, da li su bolnice dovoljno spremne, a kao najvažniju stavku istakao je ukidanje člana 10 Zakona o javnim nabavkama.

Nakon toga, Mandić je postao nedostupan. Novinari Raporta u nekoliko navrata pokušali su kontaktirati ministra, ali bezuspješno. Jednom se na telefon javila sekretarica koja nam je poručila da je “ministar na sastanku”. Uputili smo i zvanični zahtjev za intervju…

U međuvremenu, Mandić se nije pojavio ni na proširenoj, vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koju je sazvao Šefik Džaferović. Ni on ni njegove kolege iz HDZ-a.

Iako Mandić nije na čelu kriznih štabova, kao ministar zdravstva jedan od ključnih u ovakvim kriznim situacijama izazvanih virusom. Zbog toga je nedopustivo da se on kao ključni čovjek zdravstva u FBiH drži po strani. Ukoliko nenma debelo opravdanje, ovo se zove neodgovorno ponašanje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare