Vijesti

Gdje je zapelo s filmom ‘Deset u pola’? Neće se prikazivati u pola kina u BiH

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala press-konferenciju jer je hrvatski Blitz CineStar, inače najveći kinodistributer u BiH, odbio prikazivanje film Danisa Tanovića ‘Deset u pola’.

Obratili su se premijer Edin Forto, ministar kulture Samir Avdić, te producent Jovan Marjanović, scenaristica Elma Tataragić i režiser Pjer Žalica.

Forto je naglasio kako nijedan distributer ne može i neće samostalno odlučivati hoće li bojkotovati prikazivanje određenog filma te kako je riječ o problemu koji se mora riješiti.

Ministar Avdić je kazao na početku da se vjerovatno radi o nesporazumu, koji će, nada se, biti riješen.

Međutim, producent Marjanović ističe kako se radi o ‘praksi’ i da domaći filmovi nemaju mjesta na domaćem tržištu.

“Ovo nije prvi put kada je u pitanju ova kompanija. Do sada su govorili da su u pitanju komercijalni razlozi, kao da se radi o filmovima koji nemaju potencijala u njihovim kinima. Ali ovdje imamo film koji je dokazno vraća ljude u kina, a zatvorena su mu vrata. Postavlja se pitanje zašto?”, naveo je Marjanović.

On je istakao da film ‘Deset u pola’ neće biti prikazivan u 50 posto kina u BiH.

Elma Tataragić je rekla da se posao pravljenja filma ne završava u trenutku kada se on snimi.

“Filmovi se prave radi publike. Ako do njih ne dođe, mi ne završavamo naš posao. Ne samo da imamo problema u finansiranju naših filmova, evo sada imamo problem i u dolasku u dodir s našom publikom, koja je pokazala interes da ih gleda. O ovome govorimo od 2014. godine, pričamo o zakonu, o legislativi koja će da reguliše plasman bh. filmova na domaćem tržištu”, navela Tataragić.

PROČITAJTE  Direktor bolnice Gradiška objavio zdravstveno stanje beba zaraženih bakterijom

Ona je istakla da je potrebno zakonom regulirati prikazivanje domaćih filmova na domaćem tržištu.

Saopćenje je jutros polsao i Cinestar. Prenijet ćemo ga u cijelosti:

CineStar, kao vodeći prikazivač u Bosni i Hercegovini i regiji, kontinuirano podržava lokalnu kino produkciju jer upravo ona daje dodatan poticaj kino tržištu na kojem posluje. U prilog tome ide činjenica da je publika u našim kinima do sada imala priliku pogledati većinu bosanskohercegovačkih filmova poput sjajnih „Quo Vadis, Aida“ Jasmile Žbanić, „Scream for me Sarajevo“ Tarika Hodžića ili „Epizodu u životu berača željeza“ Danisa Tanovića. Navedeno je još i naglašenije u razdoblju pandemije kada se suočavamo sa nedostatkom stranog audiovizualnog sadržaja kao i konkurencijom internetskih platformi i drugih oblika zabave.

Smatramo potpuno neopravdanim da se trenutno pokušava kreirati pritisak na naš kino lanac jer film „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića neće biti na repertoaru najvećeg kino lancu u Bosni i Hercegovini, posebno iz razloga što je svima poznato da je CineStar zainteresiran za prikazivanje Tanovićevog filma, međutim pozivamo distributera da pruži uvjete koji će to omogućiti.

Naime, razlog trenutne situacije oko filma „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića je isključivo u tome što sa distributerom nismo uspjeli postići komercijalni dogovor oko bitnih elemenata igranja filma u kinima, a posebno vremenskog perioda između prikazivanja u kinima i prikazivanja putem drugih medija, te raspodjele prihoda. Iako postoji višedecenijski svjetski i lokalni standard uobičajenog vremenskog perioda između prikazivanja filmova u kinima, kao premijernog mjesta za prikazivanje filmova, do njegovog prikazivanja putem drugih medija, kojeg u pravilu poštuju svi distributeri u odnosu na njihove filmove, u konkretnom slučaju distributer nije želio garantirati takav višemjesečni odmak, te ga je pokušao skratiti na samo 30 dana. Igranje filma sa tako kratkim odmakom ugrožava cijeli dugogodišnji poslovni model kina, a time ugrožava i uspjeh filma u kinima.

PROČITAJTE  Tanović nakon jučerašnje saobraćajne nesreće na Drveniji: Do kada će nadležni ignorisati ovo opasno mjesto?

Pokušali smo ih zamoliti da se usuglasimo oko istih uvjeta, međutim odbili su.

CineStar je zgrožen što se ovakva komercijalna tema nepotrebno politizira i to posebno nakon što je u zadnjih 10 godina CineStar otvorio 7 novih multiplexa u Bosni i Hercegovini, potaknuo razvoj i modernizaciju kino mreže, te zaposlio velik broj ljudi. Međutim, upravo iz razloga visokih ulaganja, CineStar ne može donositi poslovne odluke koje izravno utiču na održivost kina kao premijernog medija za prikazivanje filmova.

Konkretna ekonomska odluka nema veze sa Tanovićevim filmom, te bi se u istim okolnostima donijela ista odluka da se radi o hollywoodskom, regionalnom ili bosanskohercegovačkom filmu.

CineStar će i dalje nastaviti sa odgovornom poslovnom politikom i poticanjem prikazivanja lokalnih filmova, no pod uobičajenim i jednakim uslovima prihvatljivim i prikazivaču i distributeru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare