Politika

Gdje nas to guraju Komšić i Izetbegović?

Željko Komšić Bakir Izetbegović Kadirov, SDA, DF, Helez BiH

Nakon što su decenijama, posebno SDA, u diplomatske misije slali uhljebe i politički škart i tako uspjeli uništiti ogromnu prednost, ugled i utjecaj koje je BiH imala - sad su Bakir Izetbegović i Željko Komšić očito odlučili od naše države stvoriti svojevrsnu, balkansku Čečeniju.

Ta dva procesa nisu nužno povezana i nisu dio šire strategije, nego su nastajali iz puke potrebe: Prvi iz nužde za provođenjem stranačkog uhljebizma, a drugi iz panike zbog gubitka vlasti.

Koincidencija? Naravno da nije.

Decenijama unazad, predstavnici međunarodne zajednice bili su zaštitnici države od separatizma i militarizma kako Milorada Dodika tako i Dragana Čovića, a to podrazumjeva da su se njihovi interesi (suverena i jedinstvena BiH) poklapali sa interesom većinskog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog stanovništva.

I u interesu te međunarodne zajednice ništa se nije promijenilo, što je povodom Dana nezavisnosti BiH potvrdio i ambasador SAD u BiH Michael Murphy. I cijeli taj period međunarodna zajednica bila je čvrsti saveznik probosanskog faktora u BiH, a to je uglavnom bila SDA zajedno sa svojim privjeskom DF-om.

No, sad se nešto promijenilo za Bakira Izetbegovića i Željka Komšića odnosno njihove stranke SDA i DF – ispadaju iz vlasti.

Nije nikakva koincidencija ili slučajnost to što se vremenski poklapaju dva procesa – ispadanje iz vlasti SDA i DF-a te brutalni napadi Komšića i Izetbegovića na strance.

Prvi su u brutalni obračun krenuli SDA-ovci predvođeni Izetbegovićem optužujuću strance da upravo oni izbacuju SDA iz vlast. Izetbegović je u nekoliko navrata prepričavao svoje razgovore sa strancima, prije svega onima iz američke administracije, optužujući ih da prave razdor među Bošnjacima na dobit opasnih nacionalizama te da će na kraju Bošnjaci završiti u aprthejdu. Sam Izetbegović je priznao da mu strancu zamjeraju ogromnu korupciju koju su razvili kadrovi SDA, a kako bi se odbranio i zamaglio ovaj motiv onim o navodnoj islamofobiji u akciju je uvukao čak i Islamsku zajednicu.

I to je trajalo. Sve do trenutka kada je Izetbegović u programu televizije N1 kazao da mu ne pada napamet više prozivati svjetske velesile kazavši na kraju da su stranci ipak prijatelji BiH i Bošnjaka.

No, očito je Izetbegović sad štafetu predao ili ju je sam preuzeo Željko Komšić. On je ranije šokirao nekim izjavama u kojima je zapad optužio uza islamofobiju, dok su njegovi stranački radikali prepadali Bošnjake aparthejdom samo zbog  toga što ni SDA ni DF više nisu vlast.

Ali, šta je poenta ove antizapadne histerije?

Vjekovna 'zavjera' protiv Srba, sad postaje 'zavjera' protiv Bošnjaka

Ukratko, sve ukazuje na to da je ovaj dvojac, sluđen panikom zbog gubitka vlasti, odlučio prepisati matricu koju već dugo koristi upravo Milorad Dodik – prepadanjem naroda strašnim zapadom. Dodik tako jaše na matrici da je na sceni vjekovna zavjera protiv Srba koja ima za cilj razbijanje srpskog jedinstva i na kraju ovladavanjem nad Srbima. Time je uspio homegenizirati isprepadani narod koji više ne pita ko je neprijatelj, što i šta on uopće hoće, nego strahuje od tobožnjeg nestanka.

Istom histerijom očito i Komšić i Izetbegović žele zaluditi bošnjački narod (od kojeg obojica crpe glasove), homeginizirati ga i natjerati da vjeruje njima, a ne svojim očima.

Rezultat takve politike, pak, mogao bi biti poguban po te iste Bošnjake. Do sada su SDA i DF diplomatski uništili bilo kakvu lobističku moć probosanskog faktora (što se najbolje vidjelo na Izbornom zakonu), a sad bi mogli zapad u potpunosti okrenuti protiv Bošnjaka. U tom slučaju bi se morala obistiniti ona čuvena Harisa Zahiragića da će se Bošnjaci okrenuti Rusiji, Kini ili Srbiji. I time bi postali ruska gubernija s muslimanskom većinom – balkanska Čečenija.