Vijesti

Gdje se najviše pokušalo uhljebljivati? Ured za borbu protiv korupcije dostavio tabele

Raport je prije nekoliko dana objavio informaciju da je Ured za borbu protiv korupcije KS uputio dopis svim javnim ustanovama u KS da je zabilježen rast neregularnog zapošljavanja, odnosno uhljebljivanja.

Nakon toga, je zastupnica u Skupštini KS Segmedina Srna-Bajramović postavila i zvanično pitanje.

Sad je dobila i odgovor.

“Tokom aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Saraejvo (u daljem tekstu: Ured) na prevenciji korupcije kao i prikupljanju relevantnih podataka, Ured je u periodu januar-septembar 2020. godine zaprimio ukupno 91 prijavu nepravilnosti (formalno-pravne nepravilnosti ili sadržajne nepravilnosti) iz oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, što u odnosu na isti period 2019. godine (80 prijava) predstavlja povećanje”, piše u odgovoru.

Iz Ureda su dostavili i tabelarni prikaz:

Tabelarni prikaz broja prijava

Očekivano, najveći broj uhljebljivanja bio je u javnim preduzećima i ustanovama:

Broj prijava po ustanovama
Broj provedenih konkursa

Naveli su najčešće razloge zbog kojih su poništeni konkursi:

Najćešći razlozi poništenja konkursa

Dalje iz Ureda navode:

“Također, s obzirom na to da Ured vrši uporednu provjeru objavljivanja javnih oglasa kada je provođenje konkursnih procedura u toku, uočeno je niz propusta od strane poslodavaca u smislu da se javni oglasi objavljuju prije upućivanja Zahtjeva za imenovanje supervizora Uredu, a što nije u skladu sa članom 13. stav (1) Uredbe, pri čemu Ured upućuje Zahtjev za postupanje Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo na navedene okolnosti.

Navedeni podaci o uočenim i prijavljenim nepravilnostima se u najvećem broju odnose na javna preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo i javne ustanove iz oblasti zdravstva”, zaključili su u svom odgovoru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare