Svijet

Gdje su raspoređeni američki nuklearni projektili u Evropi?

Kako rastu tenzije na relaciji Rusija-NATO, tema nuklearnog rata sve je prisutnija ali i pitanje gdje su sve nuklearni projektili raspoređeni.

Sedmicama se već prebrojavaju nuklearne rakete, procjenjuje se ko ih ima više. Sad je stigla analiza i gdje su nuklearni projektili sve raspoređeni. Posebno one koje pripadaju SAD.

Nuklearno oružje SAD uskladišteno je u Evropi od sredine 1950-ih godina, kada je predsjednik Dwight D. Eisenhower odobrio njegovo prebacivanje u savezničke baze NATO-a, piše AJB.

Taj potez je imao za cilj da odvrati Sovjetski savez i uvjeri uključene zemlje da pokretanje vlastitih programa nuklearnog oružja nije neophodno.

Nuklearno oružje od članica NATO-a na evropskom kontinentu posjeduju još i Velika Britanija i Francuska. A američko nuklearno oružje raspoređeno je u još pet zemalja, a to su: Njemačka, Nizozemska, Belgija, Italija i Turska. Još sedam evropskih zemalja učestvuje u zračnoj podršci nuklearnih misija (SNOWCAT). To su: Češka Republika, Danska, Grčka, Mađarska, Norveška, Poljska i Rumunija.

Iako NATO i SAD ne otkrivaju tačan broj, procjenjuje se da se 100 nuklearnih bombi B61 nalazi u šest baza. To su: Kleine Brogel u Belgiji, Büchel u Njemačkoj, Aviano i Ghedi u Italiji, Volkel u Nizozemskoj i Incirlik u Turskoj.

Grafički prikaz rasporeda nuklearnih projektila (Foto: AJB)

B61 je strateška i taktička termonuklearna gravitaciona bomba niskog do srednjeg prinosa koja ima dvostepeni dizajn radijacijske implozije. Može se koristiti na nizu aviona kao što su F-35, F-18 Super Hornet ili Eurofighter Typhoon.

Svjetski nuklearni arsenal

Uprkos napretku u smanjenju arsenala nuklearnog oružja od Hladnog rata, broj nuklearnih bojevih glava u svijetu ostaje na vrlo visokom nivou. Početkom 2022. devet zemalja zajedno je posjedovalo 12.705.

Rusija i SAD u svojim zalihama imaju hiljade nuklearnih bombi dok ostale države ne vide potrebu za više od nekoliko stotina.

Od 12.705 svjetskih nuklearnih bojevih glava, više od 9.400 se nalazi u vojnim skladištima spremne za korištenje na projektilima, avionima, brodovima i podmornicama.

Preostale bojeve glave su povučene, ali su još uvijek relativno netaknute i čekaju rastavljanje. Od 9.440 bojevih glava u vojnim zalihama, oko 3.730 je raspoređeno u operativnim snagama (na projektilima ili bazama bombardera). Od toga, oko 2.000 američkih, ruskih, britanskih i francuskih bojevih glava je u stanju pripravnosti. Spremnih za upotrebu u kratkom roku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare