Ekonomija

Gebrüder Weiss se useljava u novi logistički centar u blizini Graza

Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss otvorila je novu lokaciju u Kalsdorfu u blizini Graza / Austrija. Najsavremeniji terminal ukupne površine od oko 70.000 kvadratnih metara zamjenjuje prethodni logistički objekt u glavnom gradu Štajerske. Logistička kompanija uložila je oko 28 miliona eura u novu zgradu, koja je završena za manje od godinu dana.

“Dostigli smo ograničenja kapaciteta bivše lokacije. Novi objekt omogućit će nam daljnji rast i pružiti još viši nivo usluge našim klijentima. Naših 180 zaposlenika raduje se mogućnostima koje nudi nova infrastruktura”, kaže Gerhard Haas, direktor poslovnice Gebrüder Weiss Graz.

Lokacija u Kalsdorfu smještena je u neposrednoj blizini autocesta A9 i A2, a između ostalog obuhvata logističku halu od 16.500 m2, te manipulativni prostor površine 6.500 m2. Broj utovarnih prilaza više je nego udvostručen i trenutno ih je 92. Najmoderniji videosistem za mjerenje tereta osigurava siguran i efikasan utovar kamiona. Posebna pažnja prilikom planiranja lokacije posvećena je i pitanjima zaštite životne sredine, a radovi na izgradnji fotonaponske instalacije trebali bi započeti u drugom tromjesečju 2021.

Logistička hala sa 16.500 m2 skladišnog i 6.500 m2 manipulativnog prostora (Izvor: Gebrüder Weiss/ Wolfgang Croce)

„To će nam omogućiti da proizvodimo 920 megavat-sati električne energije godišnje i uštedimo čak 75 tone CO2“, objašnjava Haas.

Porast broja pošiljki

Lokacija u Grazu je ključna veza transportne mreže Gebrüder Weiss-a za jugoistočnu Evropu. Količina pošiljki prevezenih drumom u 2020. godini uprkos krizi sa koronavirusom zabilježila je godišnji porast od tri posto. Najjači faktor koji je potaknuo rast je isporuka na kućnu adresu, gdje se broj obrađenih pošiljki povećao za 38 posto. Segment logističkih rješenja također se pozitivno razvio dobitkom ključnih kupaca iz automobilske i metaloprerađivačke industrije, a svakako i industrije robe široke potrošnje.

„Naši korijeni u regiji sežu duboko, a naše logističke usluge posebno podržavaju lokalnu ekonomiju“, kaže Haas.

Gerhard Haas, direktor poslovnice Gebrüder Weiss Graz. (Izvor: Gebrüder Weiss/ Wolfgang Croce)

Direktor poslovnice također pridaje posebnu važnost i školovanju. U 2020 godini u poslovnici je bilo 14 pripravnika.

“I ove godine planiramo održati isti nivo”, kaže Gerhard Haas, naglašavajući važnu ulogu kompanije u obuci sljedeće generacije.

Trenutno kompanija traži dispečere, posebno za nacionalne i međunarodne prevoze.

O kompaniji Gebrüder Weiss

Sa više od 7.400 zaposlenih, 170 vlastitih poslovnica i privremenim godišnjim prometom od oko 1,77milijardi eura (2020.), Gebrüder Weiss se ubraja među vodeće transportne i logističke kompanije u Evropi. Gebrüder Weiss Holding AG sa sjedištem u Lauterachu (Austrija), uz svoje glavne poslovne djelatnosti – kopneni, vazdušni i brodski prevoz tereta te logistiku, obuhvata i čitav niz visokospecijalizovanih industrijskih rješenja i kompanija kćeri – među njima, između ostalog, logističko savjetovanje x|vise, tectraxx (specijalist u branši visokotehnoloških (High-Tech) preduzeća), dicall (komunikacijska rješenja, istraživanje tržišta, obuka), Rail Cargo (željeznički transporti) i paketnu službu Gebrüder Weiss koja je član austrijskog DPD-a. Ovo udruživanje omogućava koncernu da brzo i fleksibilno reaguje na zahtjeve kupaca. Sa mnoštvom ekoloških, ekonomskih i socijalnih mjera se porodično preduzeće, čija istorija u transportnoj industriji seže unazad više od 500 godina, smatra danas prethodnikom po pitanju održivog poslovanja.Povezani postovi: