Region

General Ante Prkačin govorom o Hrvatima i Srbima u hrvatskom Saboru zaprepastio sve

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta i bivši general HVO-a Ante Prkačin održao je u Saboru još jedan govor u kojem je govorio o historiji.

“Danas nisam planirao govoriti, uskočio sam kao zamjena. Planirao sam ispravljati krive navode. Načuo sam da je Milorad Pupovac s ove govornice kritizirao Škoru i mene, specijalno mene, zbog mojih stavova o SPC-u. Iskreno rečeno, jedva sam to čekao. Da bi se bilo koji od mojih stavova osporio, treba iznijeti laž i falsifikat, a to Poslovnik Hrvatskog sabora ne dozvoljava”, počeo je Prkačin. 

Dodao je da su mu na umu tri teme. 

“Jedna je amatersko ponašanje hrvatske politike prema ‘non-paperu’, prema događanjima u BiH i prema BiH, drugo što mi se mota po glavi je obećanje od prije tri-četiri mjeseca, opet Pupovca, obećano Hrvoju Zekanoviću, da će mu objasniti razliku između nekadašnje hrvatsko-srpske koalicije i ove sada. Treća tema je ponoviti sve bitno o SPC-u, toj sotonskoj instituciji, tom najpodmuklijem neprijatelju hrvatskog naroda u posljednjih 100 godina”, objasnio je.

Budući da neće biti vremena za sve teme, idemo usporediti dvije hrvatsko-srpske koalicije, nastavio je.

“Za površnije poznavatelje povijesti, nakon revolucionarne 1848. godine, kada je Europa puna revolucija, pogotovo u Habsburškoj monarhiji, dolazi do prijepora i oružanih bitaka između austrijskog i ugarskog dijela monarhije, pa se to smiruje intervencijom Hrvata i Rusa. Nakon toga, monarhija doživljava dva teška poraza, jedan 1859. godine kod Solferina, drugi 1866. u bitci kod Sadove.” 

Tu kreće podjela na austrijski i ugarski dio, dodao je. 

“Tu počinje hrvatska katastrofa, jer je Hrvatska podijeljena, Istra i Dalmacija Austriji, ostatak Mađarskoj, Došlo je do krize dualizma. Hrvati su u jednom trenutku spremi podržati Mađare, dolazi do tzv. riječke rezolucije, Frano Supilo i Ante Trumbić inzistiraju da se podrži Ugare, jer su obećali Hrvatima da će, u slučaju rasformiranja dualizma, omogućiti Hrvatima da spoje sve krajeve.

Nakon toga je došlo do zadarske rezolucije, gdje Srbi predlažu Hrvatima da ih proglase jednakopravnim u Hrvatskoj pa će ih podržati. Srbi, zapravo posrbljeni hrvatski pravoslavci, njih je tada 25 posto u Hrvatskoj, tada je koalirati s njima bilo normalno, a danas je napravljena koalicija sa Srbima koji nemaju nikakve snage, koje smo morali prvo vojno potući. Da smo se mogli s njima dogovoriti prije rata, čast svaka, ali povijest je prosuđivati ovu hrvatsko-srpsku koaliciju u ovom trenutku sada”, zaključio je Prkačin. Povezani postovi: