Vijesti

Generalna skupština UN-a suspendovala Rusiju iz Vijeća za ljudska prava. BiH glasala za

Generalna skupština Ujedinjenih naroda suspendirala je u četvrtak Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvještaja o ‘grubim i sistemskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava’ invazijom ruskih vojnika u Ukrajinu.

Inicijativa pod vodstvom SAD-a dobila je 93 glasa za suspenziju Rusije, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja bilo je suzdržano. Za suspenziju Rusije iz 47-članog vijeća bila je potrebna dvotrećinska većina članova s ​​pravom glasa – isključujući suzdržane, piše Daily Mail. Među državama koji su glasali za suspenziju rezolucije je i Bosna i Hercegovina.

Glasovanje je uslijedilo nakon tvrdnji da su ruske trupe sistemski pogubile civile u Buči, gradu sjeverozapadno od glavnog grada Ukrajine Kijeva, usred drugih izvještaja o kršenju ljudskih prava otkako je Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara.

Suspenzije su rijetke. Libija je suspendirana 2011. godine zbog nasilja nad protestantima od strane snaga lojalnih tadašnjem vođi Moameru Gadafiju.

Rezolucija usvojena na nacrtu Opće skupštine od 193 člana izražava ‘ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini’, posebno zbog izvješća o kršenju prava od strane Rusije u gradu Buča i drugima.

Rusija je zaprijetila zemljama da će se glasovanje za ili suzdržanost smatrati ‘neprijateljskom gestom’ s posljedicama po bilateralne odnose.

Zemlja poriče napad na civile u Ukrajini. Ambasador UN-a Vassily Nebenzia rekao je u utorak da, dok je Buča bila pod ruskom kontrolom, ‘ni jedan civil nije pretrpio bilo kakvu vrstu nasilja’ – unatoč silnim dokazima o suprotnom.

Ranije su G7 i Ukrajina pozvali Vijeće da glasa za uklanjanje Rusije.

‘Uvjereni smo da je sada vrijeme za suspenziju ruskog članstva u Vijeću za ljudska prava’, rekli su ministri vanjskih poslova G7 iz Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Britanije i Sjedinjenih Država u saopćenju.

Ukrajinski dužnosnici trenutno prikupljaju dokaze iz Buče i drugih gradova, usred znakova da su moskovske trupe neselektivno ubijale ljude prije povlačenja.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare