Svijet

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda poručuje da je zatvaranje granica zbog omikrona nepravedno i neučinkovito

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da je zatvaranje granica zbog omikron varijante koronavirusa “duboko nepravedno, kažnjavajuće i neučinkovito”, nazivajući to oblikom aparthejda prema Africi.

-S virusom koji ne poznaje granice, restrikcije putovanja koje izoliraju jednu zemlju ili regiju nisu samo duboko nepravedne i kažnjavajuće, one su i neučinkovite – rekao je novinarima, dodajući da smatra “skandaloznim” osuđivanje Afrike zbog toga što nije procijepljena, prenosi “Jutarnji list”.

Kolektivna kazna

Spominjući Južnoafričku Republiku koja je signalizirala 24. novembra pojavu varijante omikron zbog čega su druge zemlje zatvorile granice za njezine građane, šef UN-a ocijenio je da zemlje ne bi smjele biti “kolektivno kažnjavane jer su identificirale i podijelile ključne znanstvene i epidemiološke informacije sa svijetom”.

To je “nepravedno” i “nemoralno”, ponovio je Guterres.

-Stoga upućujem snažan apel, apel na razum. Imamo instrumente da putujemo sigurno. Iskoristimo te instrumente kako bismo izbjegli tu vrstu aparthejda koji smatram neprihvatljivim – naglasio je generalni sekretar.

Afrika nema dovoljno vakcina za svoje stanovništvo, nema potrebnih finansijskih resursa za oporavak ekonomije, trpi najteže posljedice klimatskih promjena iako tome nije doprinijela, a nema potrebnih resursa za izgradnju otpornosti svog stanovništva, nabrojao je Guterres.

Stojeći uz njega, predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat također je osudio stigmatizaciju te naglasio da je “manje od 6 posto stanovnika Afrike vakcinisano”, zatraživši međunarodnu solidarnost.

Prikladne mjere

-Pozivam vlade da radije razmisle o testovima za putnike, kao i o drugim prikladnim i doista učinkovitim mjerama – dodao je Guterres.

To je nazvao jedinim načinom da se smanji rizik prijenosa, a omoguće putovanja.

Nova varijanta koronavirusa nazvana omikron već je otkrivena na svim kontinentima, ali Evropa se čini najviše pogođena i počela je, kao i druge zemlje u svijetu, pooštravati mjere te uvoditi kontrole na granicama i zabranjivati dolazak putnicima s juga Afrike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare