Politika

Geneza Izetbegovićevih izjava o malina respiratorima: Od robe s greškom, preko spasonosnih do “nisu čemu”

Od kada je afera Respiratori buknula SDA-ovci su se smjenjivali u odbrani Fadila Novalića i u hvalospjevima prema nabavljenoj robi.

Iako su za kupljene respiratore ACM812A mnogi stručnjaci tvrdili da nisu za teške pacijente covida i da su skoro pa smeće, SDA-ovci su tvrdili suprotno.

Sam premijer FBiH i prvooptuženi u aferi Respiratori, Fadil Novalić, tvrdio je da je kupio duple respiratore – da mogu dva čovjeke odjednom snabdijedavati kisikom. Kasnije se, naravno, ispostavilo da je to čista glupost.

No, svojevrsnu oscilacije u svojom izjavama imao je predsjednik stranke – Bakir Izetbegović.

Nedavno je objavljen video koji prikazuje njegove izjave o istim malina respiratorima u razmaku od godinu.

PROČITAJTE  Konaković: Režim ne shvata šta se dešava, a kad shvati bit će za njih kasno. Zvali su, nudili, prijetili, obećavali. Džaba, neće niko

“10 miliona maraka se dalo za nešto što uopšte ne zadovoljava potrebe, što nije za intenzivnu njegu. To su neki pokretni respiratori koji mogu sat vremena, možda, držati čovjeka na životu. Pogrešna se roba kupila, a niko nije bio svjestan toga”, rekao je Izetbegović za MTV Igman u aprilu 2020. godine.

Tačno godinu poslije za FTV je rekao da svi rade i da nema nikakvih problema, a posebno je istakao da spašavaju živote i da 30 ljudi zahvaljujući njima diše.

No, sinoć je ponovo za MTV Igman kazao da malina respiratori ipak nisu baš super kvalitetni, pa je čak dodao i da su preplaćeni.

“Prije svega respirator očigledno nije neka klasa, ali i Jugo 45 i Stojadin je auto koje vas može spasiti, ne daj Bože, da morate pobjeći iz neke situacije, ne možete pješice. I koliko on onda vrijedi, puno!, navodi Izetbegović, pa nastavlja:

PROČITAJTE  Izetbegović o kandidatu opozicije: Nikoga se ne bojim. A gdje su lideri tih stranaka, jesu li imali hrabrost da oni izađu?

“Očigledno je bilo neko preplaćivanje, on nije čemu ali radi svoj posao. Dobio je evropski certifikat, Instituta za mjeriteljstvo, Verlaba i predata je centrima, KCUS-u, koji ih trebaju. Ti respiratori su radili, nikakav problem nije bio. Oni ne mogu velike količine izbaciti, ali mogu manje koje odgovoraju za 90 posto pacijenata. Nije dobar, preplaćen je ali radio dio poslao koji treba”, rekao je šef SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare