Politika

Glas Amerike raskovao Bakira Izetbegovića

Glas Amerike je na društvenim mrežama napravio snimak, gdje su pokazali neke značajne elemente trenutne politike Stranke demokratske akcije, koju predvodi Bakir Izetbegović.

Oni ukazaju kako Bakir Izetbegović za odlazak u opoziciju optužuju strance, dok visoki predstavnik Christian Schmidt to negira i tvrdi da je SDA izgubila predsjdničke izbore 2. oktobra bez umiješanosti OHR-a

Dalje navode da Bakir Izetbegović nema mnogo saveznika na međunarodnoj sceni.

"Tokom osam godina kao član Predsjedništva, nije se nijednom pojavio u Vašingtonu. Time je poslao poruku da mu SAD nisu prioritet, iako su doprinijele stvaranju ključnih državnih institucija poput OSA-e i Oružanih snaga BiH, uvele sankcije Dodiku (Miloradu), Čavari (Marinku) i drugima za opstrukcionizam i narušavanje Daytona, te obučavaju i opremaju Oružane snage BiH", navode iz Glasa Amerike.

Ističu da se Bakir Izetbegović ipak više usmjerio na Tursku.

"Iako je Erdogan bio kum na svadbi Izetbegovićeve kćerke, Turska nije uvodila sankcije, nije usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, niti se zalagala za jačanje institucija BiH.

Ističu da Erdogan ima dobre odnose i sa Dodikom i da će Turska najvjerovatnije poslati Bayraktar Srbiji.

"Za razliku od Izetbegovića, Čovića podržava NATO i članica EU - Hrvatska, a Dodik je izgradio odnose sa Mađarskom koja ga štiti od EU pritiska. Izetbegović je usamljen na međunarodnom planu, a sve više je usamljen i u samoj BiH. Članovi napuštaju SDA, a sve manje je prilika za stvaranje koalicija", navodi Glas Amerike.