Politika

Glasnogovornik EU kaže da Varhelyi nije ništa dogovarao s Dodikom

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano odbacio je izjave pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine kao i medijske natpise o navodnom dogovoru između komesara Evropske unije (EU) za proširenje Olivera Varhelyija i vlasti entiteta Republika Srpske o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

“Stav EU-a u pogledu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) održane 10. decembra 2021. jasno je izražen u izjavama povjerenika Varhelyija tokom posjeta BiH. Kako je ranije istaknuo komesar Varhelyi, rušenje državnih institucija odvela bi BiH dalje od usklađivanja s pravnom stečevinom EU i stavila bi put u EU na čekanje”, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU.

Stano je naglasio kako bi se to negativno odrazilo i na poslovanje i, što je najvažnije, na građane BiH.

“Ovaj stav je ponovno potvrđen u zajedničkom priopćenju Kvinte i EU-a objavljenom 10. decembra, gdje smo vrlo jasno naglasili da su zaključci NSRS korak eskalaciji i slijepa ulica”, naglasio je Stano.

Ponovio je kako je EU nedvojbeno opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, jasnu i vjerodostojnu evropsku perspektivu zemlje, kao i za olakšavanje dijaloga i rješavanje trenutne političke krize.

“Bilo kakve tvrdnje o suprotnom ne odgovaraju istini”, naglasio je Stano.

“Općenito, mogu samo konstatirati da je izvješćivanje ambasada/delegacija prema sjedištu o unutarnjim zbivanjima u zemlji domaćinu, sastancima ili posjetima prirodan i sastavni dio svakodnevnog diplomatskog posla i redovito se obavlja”, napomenuo je Stano.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare