Vijesti

Glasnogovornik EU: Pozdravljamo sankcije SAD osobama sa Balkana. Diskusije o našim sankcijama vode se u povjerljivosti

Portparol EU Peter Stano je pozdravio uvođenje sankcija određenim osobama na Zapadnom Balkanu od strane Sjedinjenih Američkih Država, ali na pitanje da li Evropska unija planira slijediti ovaj primjer je izjavio da to zahtjeva koncenzus država članica, te da se takve disusije vode “u atmosferi povjerljivosti.”

Stano je ovo izjavio u četvrtak na briefingu kada je upitan da prokomentariše izjavu Visokog predstavnika EU, Josepa Borrella.

“Označavanje (osoba pod sankcijama) od strane SAD je važan je korak u borbi protiv organiziranog kriminala na Zapadnom Balkanu. Razbijanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi sigurnosti, stabilnosti i poboljšava vladavinu zakona u cijelom regionu. EU je u potpunosti angažirana u ostvarivanju ovog zajedničkog cilja,” napisao je Borrell na Twitteru.

Stano se složio sa ovom izjavom.

“Sankcije SAD koje su uvedene u vezi sa organizovanim kriminalom na Zapadnom Balkanu su nešto što se može samo pozdraviti”, rekao je on, te ponovio da borba protiv kriminalnih grupa doprinosi sigurnosti, stabilnosti i vladavini prava, “što onda samo po sebi također poboljšava život ljudi.”

“Ovo je nešto na čemu smo veoma angažovani u radu sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu u okviru procesa pristupanja. Uvođenje evropskih standarda kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv korupcije,” rekao je Stano.

Naveo je da je ovo bila tema razgovora sa partnerima iz Kosova u utorak na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, te dodao: “To je okvir u kojem radimo sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana na rješavanju svih pitanja i izazova, uključujući organizovani kriminal i korupciju.”

Na pitanje da li Evropska unija planira da slijedi ovaj primjer i također uvede sankcije ovim osobama, Stano je odgovorio:

“Evropska unija ima svoju vlastitu politiku sankcija koja se primjenjuje u skladu sa prioritetima zajedničke vanjske sigurnosne politike i svaka odluka, svaka rasprava o sankcijama je nešto čime države članice moraju da se bave.”

“Za to je potreban konsenzus država članica, a kao što ste nas čuli da vrlo često govorimo kada su sankcije u pitanju, bilo kakve diskusije o sankcijama, bilo da su planirane, namjeravane ili tekuće, odvijaju se u atmosferi povjerljivosti, a mi ne komentiramo o njima u javnosti,” izjavio je Stano.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare