Politika

Glavni odbor SDA: NATO snage i EUFOR trebaju pojačati prisustvo u BiH, posebno na području Brčko distrikta BiH

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje antiustavno djelovanje SNSD-a, Deklaracija o ustavnim principima i zaključci koje je usvojila NSRS na 24. posebnoj sjednici, predstavljaju direktan napad na ustavno-pravni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na sam mir.

"Radi se o aktivnostima koje su protivne Ustavu BiH i zakonima, koje sadrže obilježja krivičnih djela iz Krivičnog zakona BiH", navodi se u zaključcima Glavnog odbora te stranke - kazao je zamjenik predsjednika Glavnog odbora Alija Tabaković.

Također, Glavni odbor SDA od Tužilaštva BiH traži da odmah poduzme korake iz svoje nadležnosti i hitno procesuira odgovorne osobe koje su učestvovale u predlaganju i usvajanju protivustavnih i nezakonitih dokumenata i zaključaka NSRS.

Pozivaju visokog predstavnika u BiH da, u skladu sa svojim mandatom, stavi van snage Deklaraciju o ustavnim principima i zaključke NSRS sa 24. posebne sjednice.

Zadužuju funkcionere SDA, koji su po Ustavu ovlašteni za pokretanje postupaka, da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu proceduru osporavanja provedenih aktivnosti i donesenih akata NSRS.

"Glavni odbor SDA poziva svjedoke-garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Ured visokog predstavnika (OHR) da ispunjavaju preuzete obaveze i poduzmu odlučne korake kako bi se sačuvali stabilnost i mir. Povlačenje pred političkim siledžijstvom Milorada Dodika, koji svojom politikom postupno vodi BiH i region u konflikt, može imati nesagledive posljedice. Odgovor mora biti odlučan i konkretan, uključujući i precizne sankcije prema Dodiku i njegovim saradnicima", jedan je od zaključaka.

Tabaković je istakao da Glavni odbor SDA smatra da zbog stanja u zemlji i izraženih prijetnji stabilnosti i miru koje je svojom politikom proizveo Milorad Dodik, NATO snage i EUFOR trebaju, u skadu sa svojim mandatima, pojačati prisustvo u Bosni i Hercegovini, a posebno na području Brčko distrikta BiH.

"Glavni odbor SDA pozdravlja napore zastupnika iz Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu, koji su rezultirali nizom inicijativa u kojima je precizno detektirana odgovornost vlasti entiteta RS za krizu u Bosni i Hercegovini, te naglašeno da se po pitanju ograničenih ustavnih i izbornih reformi moraju striktno poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava", istakao je.

Također je istakao da Glavni odbor SDA pozdravlja rezoluciju o Bosni i Hercegovini koju je izglasao Holandski parlament, poruke s posebnih sjednica oba doma Britanskog parlamenta, te pojačan angažman SAD. Također, pozdravljamo snažne poruke vlada Njemačke, Nizozemske i drugih država na zajedničkim sjednicama Vijeća EU, u kojima je, umjesto neosnovanog izjednačavanja „svih strana“, jasno utvrđeno ko su krivci za krizu.

"Glavni odbor SDA poziva na jedinstvo i zajednički koordiniran nastup stranaka probosanskog bloka u suprotstavljanju atacima na ustavno-pravni poredak BiH, kao i na formulisanje zajedničkih stavova o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva. Nadamo se da će stranke „Trojke“ prepoznati sudbonosni značaj pitanja o kojima ne smije biti razlike između pozicije i opozicije", jedan je od zaključaka.

Između ostalog, Glavni odbor SDA daje punu podršku predsjedniku Bakiru Izetbegoviću i članovima njegovog tima u dosadašnjim razgovorima o reformama Ustava i izbornog zakonodavstva.

"Ostajemo privrženi principima da se moraju u potpunosti provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kako bi se uklonile diskriminatorske odredbe, što uz ostalo podrazumijeva i brisanje etničkog prefiksa za članove Predsjedništva BiH, da rješenja u entitetima ne smiju biti asimetrična, da se struktura, nadležnost i način izbora delegata Doma naroda PS BiH regulišu na način predložen u „Aprilskom paketu“, da se utvrdi nadležnost Doma naroda FBiH isključivo na pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa koja su navedena u Ustavu FBiH, da se definišu mehanizmi kojima će se onemogućiti blokade kojima svjedočimo u ovom mandatu, te da se osnaži integritet izbornog procesa uvođenjem informacionih tehnologija (skeneri, video-kamere, elektronska identifikacija birača) rješavanjem pitanja tačnosti biračkog spiska, mehanizma imenovanja i obuke članova biračkih odbora i ostalog u skladu s preporukama OSCE/ODIHR-a", navodi se u zaključku.

Glavni odbor SDA pozdravlja odluku međunarodnih medijatora iz SAD i EU da privremeno odgode razgovore o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva do rješavanja krize sa blokadom državnih institucija i nasrtajima na ustavno-pravni poredak BiH.

"U potpunosti dijelimo stav Ambasade SAD i Delegacije EU da se u razgovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva mora odustati od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU-a i nemaju podršku u Parlamentu ili društvu. Naglašavamo da se rješenje može naći na temeljima kompromisnih i izbalansiranih principa koje zagovara SDA, uz rješavanje svih pitanja za koje su politički subjekti zainteresirani u paketu - Predsjedništvo BiH, domovi naroda i transparentnost i integritet izbora. Smatramo da se u nastavku razgovora rješenje ne može tražiti u reduciranom formatu SDA-HDZ, već da se predstavnici svih parlamentarnih stranaka moraju naći za istim stolom, naravno u institucijama BiH", rečeno je nakon sjednice.

Glavni odbor SDA poziva HDZ da odustane od maksimalističkih zahtjeva, na koje upozoravaju i međunarodni medijatori.

"Privrženi smo principu da, uz ostvarivanje prava svih građana, svaki od naroda u BiH shodno Ustavu BiH ima pravo da bude predstavljen i da štiti vlastiti vitalni nacionalni interes, ali da niko nema pravo da spriječi implementaciju izbornih rezultata blokadom izbora Vlade FBiH, te da blokira popunjavanje Ustavnog sud FBiH i drži na čekanju desetine zakona i drugih važnih akata u Domu naroda FBiH", zaključak je Glavnog odbora.

Također, Glavni odbor SDA traži hitnu deblokadu procesa u Domu naroda FBiH.

"Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, kojeg u apsolutnoj većinom čine kadrovi HDZ-a obara zakone i druge dokumente koje je usvojio Predstavnički dom ili jednostavno odbacuje da ih razmatra. Trenutno se u Domu naroda nalazi 37 prijedloga i nacrta zakona koje je usvojio Predstavnički dom i svi oni su na čekanju. Tu je i 48 izmjena i dopuna zakona koje su pokretali sami delegati u Domu naorda. Desetak prijedloga i nacrta zakona je ostalo i iz prethodnog mandata. Sveukupno, skoro 100 prijedloga zakona ili izmjena i dopuna je zaustavljeno u Domu naroda. Na usvajanje čeka čak 258 izvještaja federalnih institucija, prihvaćenih u Predstavničkom domu, deseci informacija i drugih akata… Ne postoji nikakvo racionalno objašnjenje zbog čega se opstruira usvajanje i ovakvih akata, manje važnih od zakona. Sve pobrojano jasno govori da je riječ o smišljenoj opstrukciji i još jednoj blokadi u funkcionisanju Federacije", rečeno je.

Odbacuju kao neistinite tvrdnje HDZ-a da za stranke okupljenje oko HNS-a glasaju svi Hrvati, a za stranke iz probosanskog bloka isključivo Bošnjaci.

"Rezultati izbora iz 2018. godine pokazuju da je probosanski blok osvojio više od 800.000 glasova, među kojima, s obzirom na nacionalni sastav glasača, mora biti najmanje 200.000 glasova Hrvata, Srba i Ostalih. Ova multietnična komponenta ima podršku birača jednaku, ili jaču od stranaka okupljenih oko HNS-a", kazali su.