Svijet

Glavni švedski epidemiolog dobiva prijetnje smrću: Tvoje kažnjavanje treba prenositi uživo na TV

Uposlenici švedske Agencije za javno zdravstvo stavljeni su pod policijsku zaštitu nakon što je agencija primila velik broj prijetnji nasiljem i smrću.
Nacionalna švedska televizija SVT izvijestila je da sjedište te institucije štite policajci.

Zdravstvene vlasti kontinuirano primaju e-mailove, telefonske pozive i objave na društvenim mrežama od početka pandemije. Iako se u većini slučajeva radi samo o stavovima, postoje i prijetnje i napadi.

Napadi i prijetnje su eskalirali i uglavnom su bili usmjereni na ljude iz Agencije za javno zdravstvo koji se pojavljuju u javnosti, uključujući glavnog državnog epidemiologa Andersa Tegnella i mikrobiologinje Karin Tegmark Wisell, priznala je Agencija u četvrtak 18. februara.

Samo u decembru Tegnell, čovjek koji se smatra predvodnikom švedskog modela borbe protiv Covida-19, primio je oko 80 e-mailova od kojih su neki prijetili njegovoj obitelji. Jedna od e-mail poruka sugerirala je da bi Tegnell trebao biti kažnjen “po mogućnosti s prijenosom na nacionalnoj televiziji”.

Izvršni direktor Agencije Johan Carlson rekao je da su prijetnje započele u proljeće i bile su

“Imamo osjećaj da su orkestrirane, da dolaze u valovima. Išlo je toliko daleko da imamo prijetnje smrću koje istražuje policija”, kaže Carlson.

Jedinstveni švedski pristup u borbi protiv Covida-19 koji je uključivao blaži lockdown i ne nošenje maski polarizirao je zemlju. Švedska, država od 10 miliona stanovnika zabilježila je 622.000 slučajeva zaraze i više od 12.500 smrtnih slučajeva što je najveći broj među skandinavskim zemljama. Mnogi su pozvali na uvođenje oštrijih mjera i kritizirali vlasti jer nisu zaštitile ranjive i starije građane.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare