Svijet

Glavni švedski epidemiolog: Priznajem, imamo veliki broj mtrvih

Priznajem, imamo prilično veliki broj preminulih od korona virusa, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tagnell kolegama iz Evrope, Izraela i SAD-a u online raspravi debatnog društva Cambridge o različitim modelima zaštite građana u vrijeme pandemije.

On je iznio pdodatke o epidemiološkoj situaciji u svojoj zemlji ocjenjujući da je broj slučajeva je posljednjih nekoliko nedjelja stabilan.

“Stopa smrtnosti se ne povećava. Zdravstveni sistem funkcioniše, do sada je u jedinice intenzivne njege primljeno više od hiljadu bolesnika, neki su i otpušteni, a slobodno je još najmanje 20 posto kapaciteta”, rekao je Tagnell, dodajući da je osnovni reprodukcioni broj (R0), prosječan broj zdravih koje će bolesnik zaraziti, nešto iznad jedan.

List ukazuje na to da Tagnell ostaje pri svojim brojkama i predviđanjima kretanja epidemije uprkos tome što je ove nedjelje institucija koju vodi, Agencija za javno zdravlje pogriješila u proračunima i potpuno nelogične brojke iznijela u javnost.

Na redovnoj dnevnoj konferenciji za medije u utorak, Tagnellov zamjnik Anders Valensen predstavio nov “kućni” model procjene razvoja epidemije.

Govoreći o Stokholmu i okolini, dijelu zemlje koji je s više od 6.000 slučajeva najgore pogođen, on rekao je da je vrhunac epidemije bio 15. aprila, da se vjeruje da će do 1. maja trećina stanovnika Stokholma biti zaražena, kao i da na svaki potvrđeni slučaj dolazi hiljadu nedetektovanih.

Zbog posljednjeg podatak postavilo se pitanje kako je moguće da Stokholm, grad od milion stanovnika, trenutno ima šest miliona zaraženih.

Nekoliko sati nakon toga Agencija za javno zdravlje izdala je saopštenje da podaci nisu precizni i na kraju povukla prezentaciju.

Na osnovu nove, koja je objavljena jučer, do 1. maja bit će zaražena četvrtina, a ne trećina stanovnika Stokholma, a na jednog potvrđenog zaraženog dolazi 75 nedetektovanih, a ne hiljadu, kako su prvobitno tvrdili.

Broj preminulih u toj državi prešao je 2.000, ali uprkos toj brojci, Tagnell, koji je u Švedskoj stekao kultni status, istrajava u tome da je njihov način sprovođenja socijalne distance, što je ključ kod kontrole zaraze, uspješan.

On je tokom sinoćnje debate kolegama s mnogo entuzijazma predstavio “švedski model” djelimičnog zatvaranja društva i oslanjanje na dobrovoljne mjere.

“Naša strategija nije sprečavanje svih prenosa, već održavanje širenja na mjeru koju naš nacionalni zdravstveni sistem može da podnese”, objasnio je Tagnell.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare