Svijet

Glavni Trumpov strateg Steve Bannon predao se FBi-ju

Glavni strateg bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa Steve Bannon predao se u FBI-ju pod optužbom za krivično djelo nepoštovanja Kongresa zbog njegovog odbijanja da sarađuje sa izabranim komitetom Predstavničkog doma u napadu na Kapitol 6. januara, prenosi ABC.

Bannon je u petak optužen po dvije tačke za nepoštovanje suda jer nije postupio po nalogu komiteta da predoči bilo kakvu evidenciju i svjedoči o tome šta je znao o napadu.

Njegov advokat je u ponovljenim pismima komitetu tvrdio da je Bannonova komunikacija bila privilegovana.

Optužnica se tiče onga što je vjerovatno bila sporna pravna bitka sa značajnim posljedicama za komitet od 6. januara, jer nastoji da primora druge svjedoke da svjedoče o događaima koji su doveli do pokušaja pobune, uključujući bilo koju komunikaciju koju su možda imali sa Trumpom.

„Od svog prvog dana na funkciji, obećao sam zaposlenima u ministarstvu pravde da ćemo zajedno pokazati američkom narodu rečju i dijelom da se ministarstva pridržava vladavine prava, da slijedi činjenice i zakon i da sledi jednaku pravdu prema zakonu“, rekao je državni tužilac Merik B. Garland nakon što je odjeljenje optužilo Benona u petak, prenosi ABC.

On je dodao da optužbe odražavaju čvrstu posvećenost odjeljanja ovim principima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare