Region

Glavnogovornik Evropske komisije: Dobro pitanje za Vučića i Hotija je da li su znali šta potpisuju

Pitanje jesu li čelnici Srbije i Kosova znali što potpisuju u Washingtonu, gdje su se obvezali da će otvoriti ambasade u Jeruzalemu, treba postaviti njima, Evropska unija o tome nije bila obaviještena, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

“Pitali ste jesu li oni znali šta potpisuju. Mislim da je to vrlo dobro pitanje za njih”, rekao je Stano odgovarajući na pitanje novinara.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potpisao je prošle sedmice u Washingtonu dokument kojim se obvezuje da će Srbija premjestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem. I kosovski premijer Avdullah Hoti potpisao je sličan dokument u kojem je preuzeo obvezu da će Kosovo svoju ambasadu Izraelu otvoriti u Jeruzalemu kada se uspostave diplomatski odnosi između Kosova i Izraela.

PROČITAJTE  Arnaut poručio Vučiću i Erdoganu: Skinite šape sa BiH

Stano je dodao da je Evropska unija imala informacije o ekonomskim aspektima sastanka u Washingtonu između Srbije i Kosova, ali da nije znala za ovaj dio koji se odnosi na priznanje Izraela i premještanja ambasada.

Šta su potpisali Vučić i Hoti?

Stano je podsjetio da je EU neutralan po pitanju Jeruzalema, da se zauzima za rješenje dviju država, Izraela i Palestine, koje mogu mirno koegzistirati, i za Jeruzalem kao glavni grad obiju država.

Nijedna članica EU nema svoju ambasadu u Jeruzalemu.

Vučić i Hoti u ponedjeljak su doputovali u Bruxelles gdje su se sastali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod okriljem EU.

Prije susreta objavili su zajedničku izjavu u kojoj kažu da pridaju “najviši prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga pod okriljem EU, što je ključni element njihova puta prema EU”.

PROČITAJTE  Vučić u Ankari: Erdoganu sam rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH

Vučić i Hoti također su obećali da će pojačati svoje napore kako bi osigurali usklađenost s EU u skladu sa svojim obvezama.

U njihovoj zajedničkoj izjavi, koju je objavila evropska diplomatska služba, kaže se da nedavno dogovoreni dokumenti u Washingtonu, zaključeni na temelju ranije preuzetih obveza u okviru dijaloga pod okriljem EU, “mogu predstavljati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare