“Globus” se posthumno izvinio Miri Furlan. Jedan je od naslova bio je “Težak život lake žene”

2113

Glavni urednik zagrebačkog “Globusa” Zdravko Milinović izvinio se posthumno glumici Miri Furlan zbog huškačkog teksta iz 1992.

“Makar prekasno, duboko se izvinjavamo Miri Furlan”, stoji na naslovnoj strani portala “Jutarnjeg lista”, koji je u istoj grupaciji sa “Globusom”.

Mira Furlan je preminula prošle sedmice, a nakon vijesti o njenoj smrti u SAD, u hrvatskoj javnosti se počeo preispitivati odnos prema njoj početkom 90-ih godina.

U Globusu je 1992. godine izašao feljton u tri dijela. Jedan je bio pod naslovom “Težak život lake žene”, a u tekstu se na nivou trača i ogovaranja kopalo po njenom privatnom životu, prozivana je što odlazi psihijatru, ali i za izdaju Hrvatske, podsjeća hrvatski portal Indeks.

Nabrajali su se njeni ljubavni partneri, pisalo o sahrani njene majke, a spomenuto je i to da joj je majka bila jevrejskog porijekla.

Glavni urednik “Globusa” tada je bio Denis Kuljiš.

Drugi nastavak feljtona imao je naslov: “Nespremna na životnu ulogu”, a treći “Priča o dva grada”.

Povod tim tekstovima bila je činjenica što je Mira Furlan nastupala u porozorištu u Beogradu da bi se, nakon prozivki u hrvatskim medijima, preselila u SAD

Feljton je objavljivan od kraja januara do sredine februara 1992.

“Globus” u monografskom izdanju povodom 30 godina izlaženja nedjeljnika, u kojem su spomenuti neki promašaji, odnos prema Miri Furlan nije spomenuo.

“Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni rječju. Sada kada je velika glumica zauvjek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) sjetili “Globusovog” učešća u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK-u i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, ćutati i čekati da sve prođe”, napisao je glavni urednik “Globusa”.

Dodao je da istina peče i da zato “Globus”, makar i sada i makar prekasno, mora da se duboko pokloniti i duboko izvini, stoji u tekstu.