Kultura

Glumica iz filma Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” proglašena je najboljom u Evropi, evo ko je ona

Srebijanska glumica Jasna Đuričić proglašena je najboljom evropskom glumicom u 2021. godini na dodjeli 34. Evropskih filmskih nagrada (EFA).

Đuričić je glumila glavnu ulogu u filmu Quo Vadis, Aida?, koji je proglašen najboljim evropskim filmom, a njegova rediteljica Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju rediteljicu, prenosi Index.hr.

“Sada imam dokaz da sam evropska glumica. Prvo želim zahvaliti ekipi “Quo vadis, Aida?”. Vi ste najbolja ekipa, uvijek ćete mi ostati u srcu. Hvala mojoj obitelji, djeci i mužu”, rekla je Đuričić nakon što joj je nagrada uručena.

“Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osjećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se nitko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama”, poručila je Đuričić.

Jasna Đuričić je srpska glumica, rođena 1966. godine u Rumi. Završila je Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, a danas je dobitnica brojnih filmskih nagrada.

Među ostalim, osvojila je i četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u.

Godine 2014. dodijeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodjeljuje kazališnim glumcima za životno djelo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji.

Za ulogu u filmu “Beli, beli sve”, reditelja Olega Novkovića, dobila je Srebrenog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine. Za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare