Nauka

Google podsjeća na važnost pranja ruku i oca tog pravila Ignaza Semmelweisa

Internet pretraživač Google dodatno se priključio borbi protiv korone ističući značaj pravilnog pranja ruku što je jedan od najosnovnijih koraka u zaštiti od te globalne opasnosti, a uz to podsjeća i na dokotora Ignaza Semmelweisa, naučnika koga zovu ocem borbe protiv infekcija.

Google na više nego kratak i jasan način podsjeća na standarde u pranju ruku, koji je još prije 173 godina apostrofirao taj mađarski naučnik.

Semmelweis je postao poznat širom svijeta kao prvi čovjek koji je otkrio značaj pranja ruku u medicinske svrhe i tako spasio milione života.

Na današnji dan 1847. godine Semmelweis je dokazao važnost pranja ruku, doveo je u vezu smrtnošću porodilja i prenošenjem bakcila i virusa.

Kad je postavljen za prvog čovjeka porodlišta bečke bolnice i počeo je da zahtijeva da svi ljekari dezinficiraju ruke određenim rastvorom.

Prije njegovog imenovanja, porodilje su širom Evrope umirale u velikom broju od infekcije koja se tada nazivala dječjom groznicom.

Nakon pokretanja istrage, Semmelweis je zaključio da su uzročnici ljekari koji su prenosili zarazne bolesti na rukama sa iz operacijskih sala ili sa autopsija na porodilje.

Zbog toga su ga prozvali “spasiocem majki”.