Zdravlje

Lauc iskreno: Bojim se više gripe ove zime nego covida

Naučnik i član Naučnog savjeta Vlade Hrvatske Gordan Lauc govorio je o situaciji s koronavirusom i pojavi gripe ove sezone, te je kazao kako nikome nije potpuno jasno zašto je prošle godine gripa izostala.

-Ja se lično više bojim gripe ove zime nego Covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro vakcinisati se protiv gripe, vakcina protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati. Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produžujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 posto. One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sistema. To što smo malo rastegnuli krivulju je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo, kazao je Lauc.

Ističe da je broj hospitalizacija još uvijek bitno manji nego što je on bio kad smo imali veliki val pandemije.

-Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku. Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogromnan broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lani u isto dobra. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se vakcinisali i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku, kazao je naučnik.

-Ja osobno mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju 2, možda 5 posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti, kaže Lauc.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare