Vijesti

Gordana Tadić sastala se sa predstavnicima Ambasade SAD

Glavna tužiteljica Gordana Tadić sa tužiteljiicama i članicama Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije Senom Uzunović i Merisom Nurkić sastala se sa predstavnicima veleposlanstva SAD u BiH gđom Natalijom Šušak savjetnicom za ljudska prava i Frankom Bredsherom rezidentnim pravnim savjetnikom Ministarstva pravde SAD-OPDAT i suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o doprinosu Udarne Grupe i neformalne mreže tužitelja i istražitelja u unapređenju borbe protiv trgovine ljudima. Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavilo je Izvješće o trgovini ljudima za 2021. godinu u kojem je Bosna i Hercegovina napredovala sa trećeg na drugi nivo.

U izvješću je posebno istaknuto jačanje Udarne grupe, proširenje iste te stvaranje mreže tužitelja i istražitelja radi lakše koordinacije.

Udarna grupa će dalje nastaviti održavati redovne sastanke koji su do sada zbog otežanih uslova pandemije Covid 19 održavani online, a u narednom periodu će se održavati u prostorijama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kao i Unsko – sanskom kantonu i drugim kantonima u kojima se nalaze migrantski centri, te u drugim dijelovima BiH.

Nastavit će se edukacija članova Udarne grupe, tužitelja i policijskih agencija posebno u oblasti ranog prepoznavanja trgovine ljudima u migrantskoj populaciji.

Također će se nastaviti suradnja sa koordinacionim timovima, nevladinim organizacijama i lokalnim zajednicama u cilju pružanja pomoći i zaštite žrtvama trgovine ljudima.

Značaj Udarne grupe je što djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i predmeti trgovine ljudima ostaju prioritet u radu u narednom periodu.

Tužiteljstvo BiH i Udarna grupa će nastaviti sa ispunjavanjem preporuka datih u ovom izvješću.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare