Politika

Gordana Tadić sastala se sa šefom Programa ICMP-a za Zapadni Balkan

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, zajedno sa zamjenikom glavnog tužitelja i rukovoditeljem Posebnog odjela za ratne zločine Milankom Kajganićem i saradnicima, sastala se sa šefom Programa Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) za Zapadni Balkan, Matthewom Hollidayem i višim savjetnikom ICMP-a za saradnju s vladama Nihadom Brankovićem.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje Tužilaštvo BiH i ICMP u BiH realiziraju u aktivnostima na provođenju procesa traženja nestalih, ekshumacija, revizije kosturnica i posmrtnih ostataka, kao i procesu identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Jedna od tema sastanka odnosila se na osnaživanje kapaciteta domaćih institucija u Bosni i Hercegovini, za provedbu testiranja DNK u svrhu identificiranja nestalih osoba. Predstavnici ICMP-a upoznali su glavnu tužiteljicu o aktivnostima koje ICMP provodi uz podršku Evropske unije i međunarodne zajednice, u cilju razvijanja kapaciteta domaćih laboratorija za analizu DNK.

PROČITAJTE  Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH razmatrala Informaciju o radu Tužilaštva BiH za proteklu godinu

Predstavnici ICMP-a u BiH, prisutni su i učestvuju na mnogim ekshumacijama i potragama za nestalim osobama, kao i procesima identifikacija u svim krajevima BiH.

U Bosni i Hercegovini još se traga za posmrtnim ostacima više od 7.000 nestalih osoba iz proteklog rata.

Za pronalazak i uspješnu identifikaciju posmrtnih ostataka, te donošenje smiraja porodicama nestalih, ključne su aktivnosti koje realiziraju Tužilaštvo BiH i partnerske domaće i međunarodne institucije i agencije.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare