Region

Gostiju nigdje, a na papiru Hrvatska ima 55 % lanjskog prometa. Covid-19 razotkrio pravo stanje turizma

Da nam je neko polovinom maja kazao kako će Hrvatska na sredini jula imati gotovo polovinu lanjskog turističkog prometa, rekli bi mu jednostavno da je lud.

Ali, brojke iz eVisitora pokazuju kako je u prvih 16 dana juča Hrvatska ugostila nešto malo više od milion gostiju čime je dosegnula 46 posto lanjskih brojki u isto vrijeme, dok je sa 7,8 miliona noćenja stigla do 55 posto lanjskog julskog turističkog prometa, piše Slobodna Dalmacija.

Iako će mnogi na obali kazati kako se ne bi zakleli, gledajući ljude oko sebe, u tačnost podatka o polovini lanjskog julskog turističkog mravinjaka u kojemu se nije moglo ni kretati ni voziti ni disati od gostiju, brojke su tu i sigurno ne lažu. Svako ko je prijavio gosta u nacionalni sistem prijavljivanja eVisitor, svakako ga nije izmislio jer za njega temeljem te prijave mora platiti turističku taksu.

O čemu se onda radi? Gosti su nesporno tu, jer ih je u Hrvatskoj 16. jula noćilo i bilo prijavljeno 537.514, što je vrlo impresivna brojka za post-korona sezonu od koje gotovo da su svi bili digli ruke.

Profesionalci u turizmu kažu da nesklad između nemogućih gužvi lanjskog jula i ovogodišnjeg „prozračnog“ turizma u istom mjesecu, zapravo leži u činjenici da je ove godine zapravo doslovno svaki gost u Hrvatskoj prijavljen.

Za razliku od ranijih godina kada se špekuliralo i sa 30 posto neprijavljenih „prijatelja i rodbine“ u vikendicama, apartmanima i stanovima koji su se iznajmljivali “na crno”, ove godine u pandemijskim uvjetima sigurnosti svi oni koji stižu na ulasku u Hrvatsku moraju vrlo detaljno ispuniti obrazac u kojemu pišu kod koga idu, gdje, na koju adresu, koliko ostaju. A kako se radi o MUP-ovom programu, niko se s policijom ne želi šaliti.

„Mislim da ova godina pokazuje najbolje koliko je prijašnjih godina bilo neprijavljenih gostiju. Ako je ovo sada što imamo na Jadranu polovina lanjskih brojki, onda lani svaki treći gost nije bio prijavljen! Ove godine toga nema. Svi su prijavljeni, do zadnjega.

Strah od virusa je učinio svoje i baš svaki gost ostavlja podatke policiji o tome gdje ide i kod koga. U strahu od korone su i vlasnici stranih vikendica morali prijaviti gdje idu pa smo tako konačno saznali i koliko imamo vikendica u stranom vlasništvu, što je mnoge iznenadilo.

Sada tu više nema muljanja, svi se uredno prijavljuju jer strahuju da bi se, u slučaju da se razbole na odmoru, vrlo lako i brzo saznalo da su negdje bili smješteni „na crno“. MUP zna sve. Eto, korona nam je u nečemu i pomogla, barem imamo sve goste prijavljene ove godine“, kaže vlasnik portala i agencije za posredovanje u rezervaciji smještaja u Dalmaciji, koji se je borio s nelojalnom konkurenicijom ranijih godina.

Porodični smještaj do sada je tako uknjižio u ovoj problematičnoj sezoni najviše noćenja, pa su od početka godine gosti u porodičnom smještaju imali dvostruko više noćenja od onih u hotelima.

Turisti su od početka godine u objektima u domaćinstvu imali 5,1 milion noćenja, dok su hoteli uknjižili tek 2,1 milion noćenja, a kampovi 2,6 miliona.

Zadarska županija popela se u dosadašnjem dijelu jula na vrh među hrvatskim turističkim regijama po postotku ostvarenja lanjskog turističkog prometa, prestignuvši i odlično posjećenu Istru i Kvarner.

Tako je u dosadašnjem dijelu jula ta županija napravila 56 posto dolazaka i čak 65 posto noćenja u odnosu na isto vrijeme lani. No, možda baš ta županija najbolje ilustrira gornju tvrdnju o prijašnjoj (ne)prijavljenosti gostiju jer je u takozvanom nekomercijalnom smještaju, odnosno vikendicama u vlasništvu domaćih i stranaca trenutno čak deset puta više gostiju (40 hiljada ) nego u hotelima.

Štaviše, gosti u vikendicama čine gotovo polovinu svih tamošnjih gostiju.

No, ove godine u strahu od korone svi su redom evidentirani i prijavljeni u eVisitor, posebno  stranci.

I to je slučaj svuda podjednako, od Istre preko Kvarnera do Dalmacije. Mnogi koji vikendice i kuće za odmor imaju decenijama na Jadranu, ove su godine prvi put ušli u ured turističke zajednice i prijavili svoj boravak, što im zakon već 30 godina nalaže.

Strah od korone je učinio svoje, pa turistički inspektori gotovo i ne trebaju u kontrole. Covid-19 je odradio njihov posao i primorao sve da se konačno pridržavaju zakona. Barem nešto dobro od tog nesretnog virusa…Povezani postovi: