Sport

Gotovo milion maraka minusa: Gdje je nestao finansijski izvještaj FK Sarajevo?

Fudbalski klub Sarajevo nedavno je na zvaničnoj web stranici objavio obraćanje klupske direktorice Ajle Alimanović, vezano za finansijsko poslovanje u 2022. godini.

“Fokus uprave i menadžmenta u prethodnoj godini je bio na restrukturiranju i stabilizaciji Kluba. Kroz sve izvršene aktivnosti uspjeli smo postaviti zdrave temelje za budući rast i razvoj.

Na prihodovnoj strani, najznačajnije povećanje je ostvareno po osnovu prihoda od transfera igrača, što je u poređenju sa 2021. veće za 1,3 miliona KM. Rast prihoda u odnosu na 2021. imale su i stavke prihodi od članarina, prihodi iz budžeta, marketinški prihodi, prihodi od ulaznica, prodaje robe i slično.

Smanjenje prihoda

Najznačajnije smanjenje prihoda desilo se unutar kategorije Ostalih prihoda, tako da su prihodi od otpisanih obaveza u odnosu na 2021. manji za 1,6 miliona KM (odnosi se na otpis pozajmica prijašnjeg većinskog vlasnika glasačkih prava) te smanjeni prihodi od TV prava i prihodi od UEFA-e obzirom da u sezoni 2021/2022  ekipa nije izborila učešće u evropskim takmičenjima”, objavila je, između ostalog, Alimanović, refirirajući se na finansijski izvještaj o poslovanju u prošloj godini.

Na kraju teksta piše i rečenica “Finansijski izvještaj je javno dostupan i može se vidjeti na ovom linku”.

Međutim, kada klinkete na link, umjesto izvještaja, dobijete prazan ekran na kojem piše “404 NOT FOUND”.

Kažu da je izvještaj javno dostupan
Kada klinkete, dočeka vas ovo

Podsjetimo, prema Pravilniku o licenciranju klubova za učešće u klupskim takmičenjima UEFA-e i Pravilniku o licenciranju klubova za učešće u Premijer lige Bosne i Hercegovine, klubovi koji su aplicirali za licencu za sezonu 2023/2024. dužni su objaviti finansijske informacije na web stranici kluba.

Prvog dana objavljivanja, izvještaj FK Sarajevo bio je dostupan na spomenutom linku, ali sada više nije.

Za razliku od FK Sarajevo, izvještaji pojedinih drugih klubova, poput Željezničara, Veleža ili banjalučkog Borca, i dalje su dostupni na njihovim web stranicama.

Šta kažu pravilnici?

“Aplikant za licencu je dužan na svom web sajtu ili web sajtu svog davaoca licence objaviti do datuma (koji ne smije padati kasnije od datuma podnošenja UEFA-inoj administraciji liste odluka o licencama) i u formi koju saopšti davalac licence:

a) Ukupni iznos plaćen u zadnjem izvještajnom periodu zastupnicima/ posrednicima igrača ili u njihovu korist; i

b) Posljednji finansijski izvještaji koji su prošli reviziju i koje je ocijenio davalac licence”, piše u Pravilniku o licenciranju klubova za učešće u UEFA-inim klupskim takmičenjima.

Da li u bordo taboru smatraju da su ispunili obavezu i brže-bolje uklonili izvještaj prema kojem je klub 2022. završio u minusu od  998.384 maraka (prihodi iznosili 8.512.084 KM, rashodi 9.510.468 KM) ili je riječ o tehničkim problemima ili nekom trećem razlogu, ostaje samo da nagađamo.

Zanimljivo je da na klupskom sajtu FK Sarajevo ne možete naći niti podatke o tome ko čini klupsku upravu i Skupštinu, kao dva ključna tijela, opet za razliku od Želje i Veleža, gdje su transparentno prezentirani podaci, odnosno imena ljudi u upravnim odborima, članoae skupštine, a u slučaju Veleža čak i sastava klupske administracije.

Razloge za ovakvu konspirativnost jednog udruženja građana vjerovatno najbolje znaju na Koševu…Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare