Vijesti

Grad Zenica u projektu jačanja socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju

Gradska uprava Grada Zenica potpisala je s partnerima iz tog grada Protokol o saradnji s ciljem uvođenja lokalnog modela integrisanog vođenja slučaja, kojim se uspostavlja saradnja između lokalnih institucija na području tog grada s ciljem radne aktivacije i integracije na tržište rada, definisanih prioritetnih ranjivih grupa korisnika socijalne zaštite i smanjenja njihove zavisnosti od socijalnih davanjima.

Projekt iz oblasti socijalne zaštite “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID 19“ implementira se u saradnji između UNICEF-a u BiH te nadležnih entitetskih ministarstava, a finansira ga USAID.

Bitna akcija

“Ovo je jedan u nizu veoma bitnih projekata. Cilj je da se da prilika djeci koja izlaze iz Doma za nezbirinutu djecu te svim ranijim kategorijama. Da im omogućimo edukaciju i prekvalifikaciju, s krajnjim ciljem da sebi obezbijede egzistenciju, odnosno da dobiju posao i da rade”, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja Sumea Mujkanović napomenula je kako je riječ o “pilot-projektu“ te da se nada kako će i ubuduće surađivati na isti način.

“Nadam se da ćemo stvoriti prilike i nekim drugim korisnicima – ne samo našim ranjivim kategorijama, nego da ćemo na ovaj način formalizovati saradnju radi efikasnijeg djelovanja svih nas”, podvukla je Mujkanović.

Predstavnik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović ističe kako je Zenica jedan od 10 gradova u BiH u kojim će se implementirati spomenuti projekt, u kojem će partneri na realizaciji u tom gradu biti Javna ustanova Centar za socijalni rad Zenica, JU Dom i porodica Zenica, JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje poslodavaca Zenica te Udruženje “Dlan” Zenica.

Stručna obuka

“U prosjeku iz naše ustanove godišnje izlazi dvoje do troje djece koja završavaju srednje obrazovanje ili fakultet. U tom segmentu, mi smo se opredijelili da tu ne bude kraj o njihovoj brizi.

Znači, da zajedno sa svim našim partnerima u ovom projektu, pokušamo da omogućimo djeci da dobiju svoj prvi posao, da se stručno obuče te da na taj način mogu sebi da privređuju za život”, naglašava direktorica JU Dom porodica Zenica Draženka Subašić.

Dodaje kako će ove godine u projektu učestvovati troje štićenika te ustanove, dok će ostali korisnici biti roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, a koji su članovi Udruženja “Dlan“ Zenica.

Aktivnosti u sklopu ovog projekta obuhvataju tri sektora – obrazovanje, zdravstvo i socijalnu i dječiju zaštitu. Osim Zenice, partnerske općine i gradovi iz Federacije BiH u ovom projektu još su Tuzla, Ljubuški, Jajce i Čitluk.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare