Vijesti

Građani BiH većinom sami plaćaju liječenje u inozemstvu

Prethodnu godinu obilježila je borba protiv koronavirusa. Broj pozitivnih, testova, vakcina – to su teme koje su postale dio naše svakodnevnice. Međutim, mnogi se s pravom pitaju šta je s ostalim oboljenjima? Kako će naći put do ljekara hronični bolesnici, dijabetičari, onkološki slučajevi, oni sa autoimunim bolestima i drugi? Zbog zapuštenih pacijenata i nepravovremenog javljanja ljekaru broj smrtnih slučajeva veći je nego u drugim zemljama Evrope.

Godišnje iz BiH nekoliko hiljada stanovnika putuje na liječenje u inostranstvo. Tačan broj nije poznat, jer ne postoji jedinstven registar. Nemali broj je onih koji sami snose troškove liječenja. Saznajemo, preko Federalnog fonda solidarnosti godišnje se upućuje na liječenje u inostranstvo od 400 do 600 pacijenata, piše Federalna.ba.

„To su primarno određena diječija onkološka oboljenja, neke srčane mane, određeni neurohiruški zahvati u smislu tretiranja gama nožem itd. Zatim transplatacije jetre, bubrega, srca itd., tako da je ministarstvo zdravstva ZDK poduzelo niz aktivnosti u smislu činjenja iskoraka da bi ta usluga bila što dostupnija stanovništvu ZDK“, kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

PROČITAJTE  Iako nema dovoljno vakcina za zdravstvene radnike, prvu u ZDK je primio ministar: "Super se osjećam"

Otac 12-godišnjeg dječaka, koji je zbog teške fizičke ozljede grla morao nastaviti liječenje u Istanbulu, na tamošnjoj klinici mu je urađena rekonstrukcija grla.

„Moj sin je bio van životne opasnosoti poslije operacije u Zenici. Tretman je bio jako dobar, vrlo uspješno se oporavljo, međutim desilo se to da više nije bilo rješenja za bolji za veći napredak njegvog oporavka. I bili smo primorani da idemo van države“, priča nam Aid Kvakić, otac dječaka liječenog u Istanbulu.

Ovakvih je primjera mnogo u našoj zemlji. Tek rijetki znaju da imaju prava na liječenje sredstvima iz Federalnog fonda solidarnosti u zemljama s kojima naša država ima potpisan sporazum. Otvaranjem kancelarije predstavnika zdravstvenih institucija put do izlječenja postao je dostupniji, a naročito stanovnicima iz ruralnih krajeva naše zemlje.

„Mi imamo već otvoreno predstavnicu Medical parka gdje naši ljudi bez lutanja po Sarajevu i nekim drugim mjestrima na licu mjesta mogu dobiti potrebne informacije“, rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

PROČITAJTE  BiH ponovo u crvenom, bilježimo dramatične brojke: Više od 1.200 novozaraženih. Preminule 32 osobe

„Mi ovdje dajemo besplatna druga mišljenja za naše pacijente. Neki se odluče i nastave ličiti u BiH, neki idu za Tursku na liječenje, a s druge starne ljekarima možemo biti produžena ruka za svaku drugu nedoumicu koju oni imaju“, rekla nam je Emina Ihtijarević, direktorica Medical park za BiH.

Fond solidarnosti FBiH godišnje osigurava od 15 do 20 miliona maraka za liječenje u inostranstvu. Zbog neupućenosti i kompleksne birokratije, pacijenti često odustaju u traženju svojih prava. Dešavalo se i da planirana sredstva ostanu neiskorištena. Međutim, čim dođu u uređeniji sistem, sve je mnogo lakše. To potvrđuje i sagovornik, na kraju ove priče.

„Dobili odobrenje i oni su nas uputili menadžeru Medical park bolnice u Istanbulu. Ostatk puta je bio zaista lakši da tako se izrazim, oni to rade trasirano i oni to rade zaista profesionalno“, dodaje Aid Kvakić, otac dječaka liječenog u Istanbulu.Povezani postovi: