Vijesti

Građani oprez: Inspekcija u FBiH na terenu kontrolira poštivanje epidemioloških mjera

Inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljnjeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova. Tokom augusta 2021. godine, prema trenutno dostupnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 67 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 67 prekršajna naloga u iznosu od 87.300,00 KM.

Inspektori su također izrekli 191 rješenja o otklanjanju nedostataka, subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, i izdali 6 rješenja o zabrani rada. Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Zeničko-dobojskom kantonu (500) i Hercegbosanskom (420). Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u augustu izvršili 107 inspekcijska nadzora, u okviru kojih su utvrdili 7 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 7 prekršajnih naloga u iznosu od 13.000,00KM, te izdali 12 rješenja o otklanjanju nedostataka i 6 rješenja o zabrani rada.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i firmama s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi. Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH. Napominju, kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000,00 – 10.000,00 KM za firme, druge pravne osobe i zdravstvene ustanove; za odgovorne osobe u pravnim osobama od 500,00KM do 2.000,00 KM; za nositelje privatne prakse i obrtnike od 2.000,00KM do 8.000,00KM; za fizičke osobe od 100,00 KM do 2.000,00 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i kazneno djelo u smislu KZ FBiH.

Apeliraju na građane i gospodarske subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit osobnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare