Politika

Gradonačelnici Sarajeva i Mostara dogovorili bolju saradnju dva grada

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sastao se danas sa sarajevskom gradonačelnicom Benjaminom Karić. Sastanku u Gradskoj vijećnici Mostara prisustvovali su i direktori turističkih zajednica Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo. Karić je govoreći o odnosima dva grada kazala kako Sarajevo voli Mostar i kako glavni grad Bosne i Hercegovine ostaje uvijek otvoren za sve bh. državljane, javlja Anadolu Agency (AA).

“Šaljemo danas poruku zajedništva. Ne rušimo prepreke. To je nešto fiktivno, između nas nema barijera. Moramo gledati prema naprijed. Moramo gledati u budućnost. U srcima nas Sarajlija je grad Mostar, a pretpostavljam i da je u srcima Mostaraca grad Sarajevo. Naša dalja saradnja mora biti okrenuta ka razvoju turizma, a do kraja sam uvjerena da će ona u budućnosti biti jako dobra. Danas smo razgovarali između ostalog i kako napraviti najbolji suvenir ili kako na najbolji način predstaviti turističku ponudu bh. gradova, odnosno kako se u najboljem svjetlu predstaviti u Evropi i svijetu. Dogovorena je aktivnija saradnja Sarajeva i Mostara”, naglasila je gradonačelnica Sarajeva.

Oduševljenje nakon sastanka nije krio ni prvi čovjek Mostara Kordić, kazavši da je danas počašćen dolaskom gradonačelnice Sarajeva.

“Imali smo lijep razgovor i posebno mi je drago smo na istoj liniji. Mladi smo gradonačelnici bez političkog iskustva, ali sa velikom voljom i energijom da u našim sredinama pomaknemo stvari prema naprijed”, rekao je Kordić.

Poseban naglasak stavljen je na razvoj turizma u Sarajevu i Mostaru.

“Turizam nam se učinio bitnim prije svega zbog nesretne prošle godine i stradanja ove privredne grane. Sa turističkim radnicima danas smo razmijenili mišljenja, i ostali za apsolutnu saradnju dva grada koji bi trebali biti generatori turističke potrošnje i turizma kao takvog u regionu. I u Mostar, kao i u Sarajevo gosti dolaze kao na turistička odredišta, ali se zadržavaju relativno kratko. To je neopravdano i nedopustivo. Mi ćemo raditi na tome da naši gradovi postanu turističke destinacije na kojima će ljudi duže vrijeme boraviti, uživajući u ovoj našoj prelijepoj državi. Nadam se i brzom uzvratnom susretu u Sarajevu”, dodao je Kordić.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda rekao je da turizam mora biti generator razvoja dva grada, te ukazao na važnost strategije razvoja turizma po završetku pandemije.

“Moramo pratiti trendove razvoja drugih evropskih gradova. Moramo pomoći i obrtnicima. Mi u Sarajevu trebamo slijediti dobre primjere Mostara. Šetnica na Fortici promijenila je turističku sliku ovog grada. Statistika nažalost nije na strani turizma“, istakao je Magoda.

Zadovoljstvo ishodom sastanka nije krio ni direktor Turističke zajednice HNK-a Andrija Krešić.

“Danas smo prvi put sjeli i razgovarali u ovom sastavu i na ovu temu. To je prvi sastanak ove vrste za dvije decenije otkako sam na čelu Turističke zajednice HNK-a. Ovo je nadam se samo početak dobre saradnje. Prošle godine gostiju nije bilo, a prognoze za ovu su nešto povoljnije“, kazao je Krešić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare