Svijet

Pogledajte snimke granatiranja najveće nuklearne elektrana u Evropi: Vatra je ugašena

U najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje izbio je požar, saopćio je gradonačelnik obližnjeg grada Energodara.

“Kao rezultat kontinuiranog neprijateljskog granatiranja zgrada i jedinica najveće nuklearne elektrane u Evropi, nuklearna elektrana Zaporožje gori”, rekao je gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov na svom Telegram kanalu. Rekao je da je to prijetnja svjetskoj sigurnosti.

Orlov je snimio kratku videoporuku koju je podijelio s više lokalnih ukrajinskih medija, pozivajući ruske vojnike da odmah prestanu granatirati postrojenje.

Vijest su potvrdili i svi svjetski mediji.

Orlov je ranije rekao da se ukrajinske snage bore s ruskim vojnicima na periferiji grada i izvijestio da ruska vojna kolona ide prema nuklearnoj elektrani. Glasni pucnji i raketna paljba začuli su se u kasno večeras.

Prema poruci s Telegrama koju je objavio zaposlenik u elektrani, ruski vojnici pucali su na nuklearno postrojenje.

“U najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi postoji stvarna opasnost od nuklearne katastrofe. Zahtijevamo prekid vatre!”, navodi se u poruci.

Agencija UNIAN također javlja da je izbio požar u nuklearnoj elektrani. Grad na rijeci Dnjepar proizvodi jednu četvrtinu električne energije u zemlji.

Elektrana Zaporožje na svom YouTube kanalu emitira uživo prijenos sa, kako se čini, nadzornih kamera.

Ranije se na Twitteru javio i Kličko, gradonačelnik Kijeva, koji je rekao da Rusi granatiraju ukrajinske nuklearne elektrane te ih pozvao da prestanu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare