Atlas

Grand Canyon od atrakcije postao žarište epidemije: Hara virus, ne zna se izvor bolesti

Dok je planinarila u Nacionalnom parku Grand Canyon na sjeverozapadu američke savezne države Arizone, Kristi Key naišla je na zabrinjavajući prizor – četiri planinara koji su odmarali pored staze.

Key je za The Daily Beast rekla da je izgledalo kao da im nije dobro.

Nakon što su joj dvojica rekla da su noć prije povraćala, Key se ponudila da im dozove pomoć, no planinari su odbili njen prijedlog.

Stigao helikopter

Međutim, kada je tokom povratka s planinarenja vidjela da se nisu maknuli s mjesta na kojem ih je zatekla te da jedan od njih povraća, shvatila je kako je vrijeme da pozove hitne službe, prenosi “Jutarnji list”.

Helikopter je unesrećenog na koncu prebacio na sigurno. Key je za The Daily Beast rekla da tokom svojih planinarskih ekspedicija u Grand Canyonu, koje su nerijetko bile duge i više stotina kilometara, nikada nije vidjela planinare koji su se mučili sa bilo čime osim s dehidracijom ili sunčanicom.

Nakon što je član grupe planinara koje je zatekla pored ceste, a koji je inače odličnog zdravlja, prijavio ozbiljnije zdravstvene probleme, Key je posumnjala da se možda zarazio nekim virusom.

Ispostavilo se da su njene sumnje bile osnovane. Nacionalni park Grand Canyon trenutno je žarište epidemije gastroenterološke bolesti koja nalikuje infekciji norovirusom.

On je najčešći uzročnik gastroenteritisa, bolesti koje su najčešći simptomi proljev koji ne sadržava krv, povraćanje i bolovi u trbuhu, a moguće je da oboljeli dobiju i temperaturu te glavobolju. Simptomi se obično razviju 12 do 48 sati nakon infekcije, a oboljeli se uglavnom oporave unutar jednog do tri dana.

Bolest se rijetko kada zakomplicira, no osoba koju zadese komplikacije može dehidrirati. Norovirus se uglavnom širi oralnim putem ili putem fekalija.

Zaključno s 10. junom, Nacionalni je park imao informacije da se 118 osoba zarazilo virusom koji napada gastroenterološki sustav. Infekcije su zabilježene na 16 različitih putovanja duž rijeke Colorado i u nerazvijenim i izoliranim područjima kojima se teško pristupa.

Upozoravaju na opasnost

Iz Nacionalnog su parka rekli da od 20. maja posjetitelje i druge upozoravaju na opasnost od virusa.

“Ovako nešto nismo vidjeli otprilike 10 godina”, rekla je za The Daily Beast Jan Balsom, šefica za komunikacije, partnerstva i vanjske poslove u Uredu nadzornika Nacionalnog parka Grand Canyon.

Balsom kaže da se i sama susrela s “neobičnom” epidemijom virusa kada se žena s kojom je bila na putovanju rijekom 12 sata nakon početka putovanja zarazila virusom.

Žena, međutim, nije znala je li se zarazila norovirusom ili nekim drugim virusom.

Nacionalni park od svojih posjetitelja traži da piju vodu koja nije samo filtrirana, već i dezinficirana hemijskim putem ili prokuhana. Od njih se traži i da ne piju vodu iz vodopada, bazena ili potoka.

U toku je istraga širenja virusa, a Balsom je istaknula da rijeka Colorado i nepristupačno područje u kojem posjetitelji parka mogu planinariti nisu povezani te da to komplicira slučaj širenja virusa.

Zvaničnik Ureda za javno zdravstvo u Agenciji za nacionalne parkove Sjedinjenih Američkih Država rekao je The Daily Beastu da se epidemija tretira kao “jača gastroenterološka bolest” te da će istraga sve uzeti u obzir.

“Trenutno ne znamo izvor bolesti”, rekao je zvaničnik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare