Politika

Granična policija BiH uhapsila dvije osobe zbog krijumčarenja migranata

U operativnoj akciji “Migrant-Vinica” pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine – Kamensko 15. decembra 2020. godine iza ponoći lišili su slobode državljanina Srbije i Jordana A.E.R. (1990.) i državljanina Bosne i Hercegovine H.A.R. (1997.), nakon što su otkriveni u krijumčarenju devet osoba afroazijskog porijekla na području općine Tomislavgrad, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima su izjavili da dolaze iz Iraka (jedan) i Egipta (osam). Među krijumčarenim migrantima su i dvije maloljetne osobe. Svi su krijumčareni u vozilu Mercedes, bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao H.A.R., dok je vozilo Polo, također bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao A.E.R. bilo prethodnica. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ‘krijumčarenje osoba’, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH. O događaju su obaviješteni i službenici Službe za poslove sa strancima BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju”, saopštili su iz Granične policije BiH.

Iz GP BiH istakli su i da su službenici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine – Bijeljina, 15. i 14. decembra 2020. godine, na osnovu raspisanih potraga lišili su slobode dvojicu državljana BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača.

“Naime, S.P. (1994.) kontroliran je na ulasku u BiH i lišen je slobode nakon što je utvrđeno da je za njim Policijska stanica Laktaši Ministarstva unutrašnjih poslova (bh. entiteta, op.a.) Republike Srpske raspisala potragu zbog krivičnog djela ‘teška krađa’. U toku dana bit će predat nadležnom organu. Za H.H. (1992.) prilikom graničnih provjera na izlasku iz BiH je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Sudske policije Bijeljina”, istakli su iz Granične policije BiH.

 Povezani postovi: