Politika

Greif će tražiti izmjenu izvještaja Vlade RS o genocidu u Srebrenici!? Rosensaft: Da sam na Dodikovom mjestu tražio bih povrat novca

Izraelski historičar optužen za negiranje genocida kaže da će revidirati kontroverzni izvještaj o ratnim zločinima koji je koautor napisao u ime nacionalista bosanskih Srba – pokušaj koji kritičari nazivaju kontrolom štete nakon višemjesečne kontroverze oko izvještaja o masakru u Srebrenici 1995. godine, piše list Haaretz.

“Objavit ćemo pojašnjenje izvještaja u narednim sedmicama”, rekao je prof. Gideon Greif za Haaretz, dodajući da će novi dokument odgovoriti kritičarima koji su ga označili kao revizionistu.

Godine 2019. Vlada Republike Srpske pozvala je Greifa da predvodi komisiju koja je sastavila izvještaj o masovnom ubistvu 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka od strane snaga bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine.

Njegovi nalazi, objavljeni prošlog ljeta, naišli su na široku kritiku od strane naučnika, pri čemu je većina kritika usmjerena na njegove tvrdnje da masakr nije predstavljao čin genocida i njegovu tvrdnju da je „značajan broj posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica pripadao ljudima koji su ubijeni van konteksta masovnih pucnjava.”

U prošlogodišnjem televizijskom intervjuu, Greif je rekao da “broj ne prelazi 3.714 žrtava”, tvrdnju koju on sada naziva greškom; u izvještaju su citirane procjene da je broj umrlih čak 3.900.

“Nismo umanjili ni jednu žrtvu. Čak ni jedna žrtva”, rekao je Greif ove sedmice. “To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti da objavimo istinu i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti.”

Međutim, kada su ga pitali o planiranim promjenama, Greif je kazao da „ništa neće mijenjati jer nema greške u broju”.

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine, naravno. A mi ćemo to učiniti još snažnije u našem pojašnjenju.”

Njegovi najnoviji komentari o broju poginulih izgledaju u suprotnosti s izvještajem, u kojem se tvrdi da su neki od mrtvih bili pogubljeni vojnici, a ne civili.

“Teško je sa bilo kakvom preciznošću znati koliko je ljudi ubijeno nakon pada Srebrenice i nekoliko dana nakon toga”, navodi se u izvještaju.

Prof. Jelena Subotić, politikolog sa Državnog univerziteta Georgia, koja se fokusira na politiku sjećanja na zapadnom Balkanu, dovela je u pitanje Grejfov preokret.

“Pročitala sam Greifov izvještaj. U izvještaju se konkretno, bez sumnje, tvrdi da je broj od 8.000 žrtava netačan”, rekla je ona u mejlu.

“Jasno je da je sadašnje povlačenje rezultat teške reputacijske štete koju su pretrpjeli autori izvještaja. Ali to ne mijenja sadržaj izvještaja i njegovu revizionističku prirodu. Sam izvještaj je tu da ga svi vide”, rekla je ona.

Greifova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime Republike Srpske.

Zvaničnici RS negirali su valjanost presuda međunarodnog tribunala u kojima se ubistva opisuju kao genocid, uz sve više poziva na separatizam. Neki strahuju da bi to moglo dodatno razbiti Bosnu i Hercegovinu, piše ovaj list.

Kažu da su tražili i komentar Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, ali da još nije odgovorio. No, Markus Goldbach, advokat historičara i član komisije koja je napisala izvještaj, rekao je da je Greif nedavno posjetio Banja Luku kako bi se razgovaralo o ovom pitanju.

„Nakon što smo pregledali kritike i bili upoznati sa člancima koji su objavljeni, smatrali smo da nam je kritika (učinila) nepravdu jer nismo imali loše namjere; nismo imali namjeru iskrivljavanja istorije, nismo imali namjeru da počinioce oslobodimo krivice”, rekao je Greif.

“Ne mijenjamo ništa. Stojimo iza našeg izvještaja, ali ćemo stvari učiniti jasnijim za javnost.”

Menachem Rosensaft, instruktor prava o genocidu na Columbia Law School u New Yorku i izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, vjeruje da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju historičara.

“Njegovo obećanje ili prijetnja da će on i njegova nesretna komisija izdati revidirani izvještaj čini mi se prilično očajničkim pokušajem kontrole štete. Sve u svemu, da sam na mjestu Milorada Dodika, tražio bih povrat novca”, rekao je Rosensaft.

“Nikakva prevara ili sofizam s njegove strane ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da su parametri zločina genocida navedeni u Konvenciji o genocidu i da su ih uzastopni sudovi više puta i dosljedno primjenjivali na Srebrenicu”, dodao je Rosensaft.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u izjavi za Haaretz rekla da je “genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida mora biti osuđeno.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare