Svijet

“Grinch u Budimpešti”: Orban bi mogao donijeti odluku koja će zaprepastiti Hrvatsku

U svom jutarnjem e-mail newsletteru Financial Times je pod naslovom „Grinch u Budimpešti“ čitateljima poslao priču u kojoj aludira kako je mađarski populističko-autokratski premijer Viktor Orban spreman pokvariti Božić nizu lidera ostalih članica EU. Jer se na sve načine bori za deblokadu EU-financiranja.

Prema pisanju FT-a, više evropskih diplomata zabrinuto je da će Budimpešta tretirati sve dolazeće važne odluke EU na isti način. Vjeruju kako Viktor Orban neće stati samo na blokadi odluke o paketu od 18 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu. Te protivljenju dogovoru o OECD-ovom prijedlogu korporativnih poreza.

Mađari pokušavaju praviti probleme svugdje gdje stignu, prenosi FT neimenovanog diplomatu. Upozoravaju kako sve više političara treba biti spremno na različite iznenađujuće poteze. Čak i one do koji Mađarska nema direktne koristi, ali bi neko drugi mogao imati štete

Viktor Orban
Viktor Orban sve češće blokira normalan rad EU

Financial Times tako, između ostalog, tvrdi kako ne treba očekivati samo probleme s mađarske strane vezano uz sankcije Rusiji. Mađari bi mogli blokirati pristup Hrvatskoj Schengenskoj zoni. Novinari FT-a napominju kako diplomate u Bugarskoj i Hrvatskoj nisu primili informacije iz Mađarske o mogućoj blokadi. No, list naglašava kako ništa nije isključeno.

Ako EU ne dogovori planove potrošnje iz fonda za oporavak, Mađarska je u opasnosti da ostane bez 70 posto tih sredstava. Mađarska je pod pritiskom EU jer ne udovoljava kriterijima vladavine prava Evropske komisije.

FT tumači kako u diplomatskim krugovima gube strpljenje jer se drame s Mađarskom ponavljaju sve češće.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare