prirodni lijekovi

Gripa i viroze napadaju: Ovo je hrana koju treba jesti, a oporavak će biti ekspresan

Foto: Freepik

Gripa je virusna infekcija dišnog sistema. Može uzrokovati simptome poput curenja nosa, grlobolje, kašlja, glavobolje, umora, temperature, povraćanja i proljeva. Većina ljudi ozdravi za manje od dvije sedmice jer se njihov imunološki sistem uspješno izbori protiv infekcije. No, ljudi sa slabijim imunološkim sistemom imaju veći rizik od pogoršanja gripe i nastanka komplikacija.

Ipak, bez obzira na to koliko je jak vaš imunološki sistem, uravnotežena prehrana za vrijeme gripe može ga podržat. Naime, ako tijelo prima hranjive tvari koje su mu potrebne, sam oporavak od gripe mogao biti lakši i brži.

Hrana bogata vitaminom A

Imunološki sistem sastoji se od različitih imunoloških ćelija, od kojih svaka ima specifične uloge. Neke ćelije ubijaju mikrobe poput virusa koji uzrokuju gripu. Druge stvaraju dugoročni imunitet pamteći mikrobe i štiteći se od njih u budućnosti. Vitamin A pomaže u razvoju i rastu imunoloških ćelija.

Foto: Freepik

Dnevna preporuka za unos vitamina A je 900 mikrograma za odrasle. Hrana bogata vitaminom A uključuje mlijeko, paprike, mango i dinju. Druge namirnice koje su dobri izvori vitamina A su goveđa jetra, batat, špinat, mrkva i haringa.

Hrana s visokim udjelom vitamina C

Vitamin C je vitamin antioksidans. Antioksidansi eliminiraju štetne molekule zvane reaktivne kisikove vrste (ROS) iz tijela. Neke imunološke ćelije, poput fagocita, proizvode ROS kako bi ubile mikrobe. Previše ROS-a može oštetiti tjelesne ćelije pa vitamin C može pomoći u zaštiti tjelesnih ćelija dok imunološke ćelije uništavaju mikrobe.

Foto: Freepik

Dnevna preporuka za unos vitamina C je 75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce. Hrana koja može zadovoljiti većinu vaših dnevnih potreba za vitaminom C uključuje pola šolje crvene paprike, jedna srednja narandža, jedan srednji kivi, jedna šolja jagoda, jedna šolja kuhane brokule. Druge namirnice, uključujući paradajz, špinat, kupus, karfiol, krompir i zeleni grašak, također su bogate vitaminom C.

Hrana bogata vitaminom D

Imunitetu je potreban vitamin D za borbu protiv virusa. Analiza 10 studija pokazala je da dodatak vitamina D može smanjiti rizik od gripe. Ako već imate gripu, vitamin D može pomoći vašem imunološkom sistemu da se oporavi. Ipak, kako navodi Health.com, potrebno su daljnja istraživanja kako bi se potvrdile ove potencijalne koristi.

Foto: Freepik

Koža proizvodi vitamin kada je izložena sunčevoj svjetlosti, što sunce čini vašim primarnim izvorom vitamina D. Odrasli bi trebali unositi dodatnih 15 mikrograma vitamina D svojom prehranom svaki dan. Hrana bogata vitaminom D uključuju ulje jetre bakalara, pastrmka, losos, mlijeko te druge namirnice poput gljiva i jaja.

Fermentirana hrana

Sauerkraut with carrot in wooden bowl

Fermentirana hrana sadrži probiotike, koji su živi organizmi korisni za zdravlje crijeva i imunološki sistem. Probiotici mogu poduprijeti imunološki sistem poboljšanjem crijevne barijere, lučenjem zaštitnih hemikalija, sprečavanjem vezivanja virusa i aktiviranjem imunoloških ćelija. Fermentirana hrana također uključuje tempeh, kimchi, kefir, jogurt, miso, kiseli kupus i kombucha.

Supe

Gubitak apetita čest je kod gripe. A supe su posebno dobre za osobe sa smanjenim apetitom tokom bolesti jer omogućavaju unos manjih komada hrane i tekućine. U supu možete dodati gotovo sve, uključujući izvore proteina poput piletine, složenih ugljikohidrate poput graha, malo limuna za vitamin C i zelenog lisnatog povrća koja će dati dozu vlakana i kalij.

Foto: Freepik

Supa će biti bogata energijom, proteinima, vitaminima i mineralima ako uključite po jedan sastojak iz svake kategorije: proteina, ugljikohidrata, masti, povrća i začinskog bilja. Uvijek je dobar izbor klasična pileća supa, supa od povrća ili pak 'penicilin' supa u čiju se ljekovitost Italijani kunu.

Hrana bogata cinkom

Virusi koji uzrokuju gripu napadaju i razmnožavaju se u respiratornom traktu, što uključuje nos, grlo i pluća. Tkiva unutar trakta imaju barijere od stanica i sluzi kako bi se spriječila infekcija. Cink može pomoći u održavanju tih tkivnih barijera. Cink također utječe na rast, razvoj i funkciju imunoloških ćelija.

top view of seafood side dish plates with shrimp crab meat and anchovy

Dnevna preporuka za unos cinka je 9 miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce. Hrana bogata cinkom uključuje: plodove mora, kao što su kamenice, plavi rak, škampi, sardine; meso poput govedine i puretine; mliječne proizvode uključujući sir, mlijeko i jogurt te leću.

Bijeli luk

garlic with rosemary, parsley and peppercorn on a wooden board isolated on white background. Top view. Flat lay pattern. freshly picked from home growth organic garden. Food concept.

Bijeli luk se u tradicionalnoj medicini koristi već hiljadama godina. Trenutna istraživanja podupiru dobrobiti bijelog luka, budući da nalazi pokazuju da može pomoći u prevenciji i liječenju virusa kao što je gripa. Bijeli luk može pomoći u oporavku od gripe jer poboljšava imunološki odgovor. Sadrži antivirusne molekule zvane organosumporni spojevi, za koje se pokazalo da sprečavaju ulazak virusa u ćelije i njihovu replikaciju virusa. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se dokazala učinkovitost bijelog luka kao antivirusnog sredstva.

Hrana bogata selenom

Foto: Freepik

Selen je antioksidativni mineral koji podržava imunološki sistem, pomažući tijelu u borbi protiv virusnih infekcija poput gripe. Dnevna preporuka za unos selena je 55 mikrograma za odrasle. Hrana koja može zadovoljiti sve ili većinu dnevne vrijednosti uključuje: brazilske oraščiće, plodove mora, meso te druge namirnice kao što su mlijeko, jogurt, sir, jaja, grah, smeđu rižu, zobene pahuljice i gljive.

Med

Med može ublažiti simptome respiratornih infekcija, poput upale grla i kašlja. Konzumacija meda može smanjiti učestalost kašlja i njegovu jačinu. Med vjerovatno ima ovaj učinak zbog svojih antimikrobnih, antioksidativnih i protuupalnih svojstava.

Hrana s omega-3 masnim kiselinama

Foto: Freepik

Omega-3 masne kiseline povezuju se s antivirusnim svojstvima i vjeruje se da mogu spriječiti replikaciju virusa. Omega-3 masne kiseline također mogu pomoći u smanjenju upale, koja se povećava tokom infekcije. Omega-3 masne kiseline nalaze se u masnoj ribi i drugim plodovima mora, lanenim sjemenkama, chia sjemenkama i orasima.

Šta piti

Začepljenost nosa i suha usta uobičajeni su simptomi gripe. Smanjeno čulo mirisa zbog začepljenja i suha usta mogu pridonijeti gubitku apetita. Napitak sobne temperature ili blago topli napitak može pomoći umirivanju grla. Možete pokušati piti:

Foto: Freepik
  • 100 posto voćne sokove ili smoothie: Iako im nedostaju vlakna koja pruža cijelo voće, voćni sok može biti opcija da dobijete neke vitamine i minerale iz voća i povrća kada nemate previše apetita.
  • Čaj i zeleni čaj: antioksidans katehin u čaju i zelenom čaju može imati antivirusna svojstva
  • Topla voda s limunom i medom: Kombinirajte toplu vodu s vitaminom C iz limuna i umirujućim učincima meda
  • Napici s elektrolitima: Ljudi koji imaju proljev mogu imati koristi od nadoknade elektrolita izgubljenih proljevom. U apotekama se prodaju mješavine elektrolita, ali možete ih napraviti i kod kuće.