Politika

Grlić Radman, Čović i Zovko razmijenili mišljenja. Ponavljaju priču o ‘legitimnom predstavljanju Hrvata’

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u srijedu je o situaciji u Bosni i Hercegovini razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Željanom Zovko, objavilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH.

Glavne teme razgovora šefa hrvatske diplomacije, zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića i europarlamentarke te bivše ambasadorice BiH, bile su aktuelne političke prilike u susjednoj zemlji, posebno provedba reformi Izbornog zakona “s kojim bi se osigurala ravnopravnost i legitimno političko predstavljanje Hrvata”.

Razgovaralo se o nužnim koracima koje BiH mora učiniti na svom putu prema članstvu u Evropskoj uniji te kako Hrvatska može pomoći u tome, stoji u saopćenju u kojem se ne navodi više detalja.

PROČITAJTE  Savjetnik Dodika opleo po Komšiću: Zbog njegovih sramnih postupaka sve izvjesnije da BiH neće biti

Čović je Grlića Radmana upoznao s trenutnom političkom situacijom i međunacionalnim odnosima u BiH, kao i o aktualnim izazovima u ostvarivanju legitimnih prava Hrvata, dok je Zovko (HDZ/EPP) predstavila aktivnosti u EP-u vezane za BiH i ostatak jugoistoka Evrope.

Ministar Grlić Radman je ponovio da BiH ima podršku Hrvatske i MVEP-a u političkim zahtjevima “legitimnog političkog zastupanja Hrvata kako bi BiH bila funkcionalna, stabilna i prosperitetna te tako lakše ostvarila svoje euroatlantske ambicije”.

Sagovornici su se složili da bi izmjene Izbornog zakona pridonijele stabilizaciji i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine te povećale povjerenje između tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana unutar te zemlje, stoji u priopćenju MVEP-a RH.



Povezani postovi: