Politika

Grlić Radman: EU mora poslati snažnu poruku onima koji koče izbornu reformu u BiH

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da EU mora poslati jasnu i snažnu poruku onima koji koče proces izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Ministar Grlić Radman, koji učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova država članica, rekao je da je tokom sastanka govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i upoznao kolege s trenutnom situacijom u vezi s naporima na izmjenama izbornog zakona u kojima učestvuju predstavnici Sjedinjenih Država i Evropske unije.

“Izvijestio sam ih o zabrinjavajućoj situaciji u BiH. Rekao sam da je nužno da EU mora poslati snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku onima koji koče promjene izbornog zakona i kojima odgovara status quo”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da su promjene izbornog zakona nužne kako bi se eliminirali svi oblici diskriminacije u izbornom procesu i omogućilo legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima zemlje.

PROČITAJTE  Amerika se sprema poslati Ukrajini dosad najmoćnije oružje

Dodao je da je za svoje stajalište dobio podršku nekoliko svojih kolega, kazavši da u BiH treba uložiti više političkih napora kako ona ne bi postala interesno područje trećih zemalja, prenosi Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare