Region

Grlić Radman: Milanović je nepredvidljiv, ne znamo šta će biti u Madridu

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman upozorio je u utorak da su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića nepredvidljive i da ne zna šta bi se moglo dogoditi u Madridu na samitu NATO-a koji će, između ostalog, biti posvećen težnjama Finske i Švedske za članstvo u vojnom savezu.

Milanović u srijedu i četvrtak sudjeluje na samitu šefova država i vlada NATO-a u Madridu koji se održava u jeku velike sigurnosne krize u euroatlanskom području koja je uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova upozorio je da ne zna šta se može očekivati od Milanovića.

“Radi se o tome da imamo nepredvidive izjave predsjednika i mi zapravo uopće ne znamo šta će se dogoditi u Madridu”, rekao je Grlić Radman, ponovivši da hrvatska vlada pozitivno gleda na težnje Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, javila je Hina.

“Nastupio je kao neko ko ima monopol nad politikom, monopol nad vanjskom politikom i koji govori u ime Hrvatske”, rekao je Grlić Radman novinarima u utorak, komentirajući postupak Milanovića kad se u aprilu usprotivio članstvu Finske i Švedske u NATO-u.

Tada je Milanović pozvao da se ulazak nordijskih zemalja u vojni savez uvjetuje izmjenom izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Bili smo jako začuđeni tom izjavom i to je kasnije jako naštetilo našoj reputaciji jer smo sve te izjave morali tumačiti i govoriti o tome koliko je Hrvatska zapravo predana širenju NATO saveza na one zemlje koje ispunjavaju uvjete i koje to žele”, dodao je Grlić Radman.

Prema najavama, Milanović bi se u Madridu trebao bilateralno sastati s finskim predsjednikom i švedskom premijerkom, a prošle sedmice je finskoj premijerki Sanni Marin rekao da se načelno ne protivi prijemu Finske u NATO, ali joj je istodobno ukazao na položaj Hrvata u BiH.

U nedavnom telefonskom razgovoru s finskim kolegom, Milanović je također rekao da se ne protivi ulasku Finske u NATO, ali da od te zemlje očekuje razumijevanje za zaštitu prava bosanskohercegovačkih Hrvata, podsjeća Hina.

Na samitu NATO-a očekuje se donošenje odluke o novom Strateškom konceptu Saveza koji će postaviti načela i zadaće NATO-a i koji bi trebao pripremiti vojni savez za nadolazeće razdoblje.

Grlić Radman kaže da je hrvatska diplomatija pripremila predsjedniku RH “sve materijale i pozadinske informacije”. Dodao je da su se “izborili” da se u Strateški koncept ubace reference o sigurnosti zapadnog Balkana te nužnosti jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH.

“Predsjednik ima sve pripremljeno. (…) Predsjedniku države ne preostaje ništa drugo nego pročitati intervencije, papire koje smo mu pripremili, odnosno govore jer će biti tih nekoliko susreta na kojima će trebati govoriti”, rekao je Grlić Radman.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare