Politika

Grlić Radman najavio: Hrvatska će donirati vakcine Bosni i Hercegovini

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković kazao je da su prijateljski odnosi BiH i Hrvatske od velikog značaja za Republiku Hrvatsku i da je važno graditi te odnose da budu još bolji.

“Podupiremo konstitutivnost i cjelovitost BiH kao države triju konstitutivnih naroda, te svih ostalih građana. U procesu euro-atlantskih integracija imate odlučnog zagovornika i partnera. Želimo još intenzivnije graditi naše odnose, spremni smo razgovarati o svim bilateralnim pitanjima, odnosno o temama od obostranog interesa”, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da je na posljednjem Vijeću za vanjske poslove Evropske unije predstavio hrvatsku inicijativu u saradnji s još pet članica o potrebi za zajedničkim pristupom Evropske unije, kako bi pomogli BiH na putu sticanja statusa kandidata za članstvo u Uniji, o čemu će biti riječi na raspravi o zapadnom Balkanu.

Istaknuo je da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o donaciji vakcina BiH. Očekuje da će se u narednim danima znati više detalja o ovoj odluci.

Važnim smatra i osnivanje komisije za saradnju s NATO-om, što će, kako je kazao, nesumnjivo ubrzati reformske procese u ovom tekođer važnom procesu za BiH.

Osvrnuo se i na problem odlagališta nuklearnog otpada Trgovska gora na granici Hrvatske i BiH, za šta je rekao da je taj problem potrebno prepustiti stručnjacima iz ove oblasti s jedne i druge strane.Povezani postovi: