Politika

Grlić Radman: Ne radi se u BiH o promjeni izbornog zakona, nego o ispravljanju nepravde

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je danas da očekuje od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ispravi ‘pogreške njegovih prethodnika koji su ugrozili poziciju hrvatskog naroda i omogućili njegovo preglasavanje na izborima’.

“Vjerujemo da će visoki predstavnik svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima u BiH i time konačno pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja članica EU podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi Hrvati mogli imati političku participaciju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH”, rekao je Grlić Radman u Vitezu gdje sudjeluje na Klauzuri vladajuće hrvatske stranke u BiH HDZ.

Dodao je kako Hrvatska očekuje da će njemački diplomat omogućiti trima konstitutivnim narodima onu poziciju koja im je zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom, a izmijenjena je intervencijama u izborni zakon i ustave entiteta 2000. i 2002. godine.

“To zapravo nije promjena nego ispravljanje pogreški koje su učinili prethodnici visokog predstavnika. Nadamo se da bi one (reforme) trebale ići u korist BiH kao cjeline. Svi dobivaju, a najviše BiH ako se poštuje jednakopravnost konstitutivnih naroda sukladno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu”, istaknuo je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare