Politika

Grlić Radman obrušio se na Komšića: Podnesi ostavku ako si protiv konstitutivnosti

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je Željka Komšića da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti narod, poručujući da on ne predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH niti ga je uopće briga za njih. Grlić Radman rekao je to gostujući u programu Hrvatskoga radija u emisiji ‘A sada vlada’.

“Što se tiče izjave Komšića, ja sam bio na Bledskom forumu i nisam mogao vjerovati kada sam čuo da govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR-a, odnosno da ju je Tito uvezao. Ono što me jako začuđuje i što ne mogu vjerovati je kako gospodinu Komšiću nije neugodno da se predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a da uopće nije izabran glasovima hrvatskog naroda, nego bošnjačkog naroda. Uostalom, ako je protiv konstitutivnosti, onda bi vjerojatno već sada trebao dati ostavku”, istaknuo je hrvatski šef diplomacije. Portretirao je to činjenicom da nikada u svome mandatu nije posjetio nijednu većinsku hrvatsku općinu, te da uopće nije pokazao bilo kakvu empatiju prema primjerice razornim požarima koji su pogodili ovo područje.

PROČITAJTE  Mektić o "orgijanju" političara: Djevojke su podvođene na jahtu političarima iz SNSD-a. Oni su i dalje na vlasti

“Gospodin Komšić iz Sarajeva nikada nije otišao posjetiti niti jednu hrvatsku općinu u Bosni i Hercegovini. Mi smo se ovo ljeto jako angažirali oko gašenja požara u zapadnoj Hercegovini. Samo u okolici Tomislavgrada izgorjelo je šest i pol tisuća hektara niskog raslinja i makije u Širokom Brijegu, Neumu itd. Gospodin Komšić se nije nikada zapitao treba li pomoći, ili kako on tu može biti od koristi. To je zapravo i pitanje morala u politici”, dodao je Grlić Radman.

Prema njegovim riječima sastavni dio Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma je upravo odrednica o konstitutivnosti naroda, a što se najbolje ogleda u Predsjedništvu BiH.

“Inače su na Bledskom forumu bila nazočna samo dva člana (Predsjedništva BiH), nije bilo trećega. Schmidt je pokazao da je BiH refleksija – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što se vidi u formi tročlanog Predsjedništva”, pojasnio je hrvatski šef diplomacije.

PROČITAJTE  Uzalud je Dodik pisao pisma: Komšić se sastao sa Guterresom. Informirao ga o blokadama iz RS


Povezani postovi: