Politika

Grlić Radman: Schmidtove izmjene su prvi korak. Komšićeva pobjeda ostaje velika ‘mrlja’

Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora "očekivane" su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.

Grlić Radman je uz ministra odbrane Marija Banožića i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić gostovao na Fakultetu političkih znanosti povodom premijere promotivnog spota kampanje "Mi smo NATO" (WE ARE NATO).

"Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim", rekao je o odluci visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta uoči obraćanja studentima.

Na konferenciji za novinare Grlić Radman zahvalio se Krišto i HDZ-u, kao i svima okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru.

"Ovdje je važno istaknuti da, bez obzira na mobilizaciju glasačkog tijela, i ovi izbori su donijele promjene, osobito za predstavnike bošnjačkog dijela. Iskazujemo nezadovoljstvo zbog preglasavanja Hrvata koje šteti funkcionalnosti i stabilnosti u BiH", rekao je.

"Četvrti put po redu Komšić je izabran glasovima bošnjačkog naroda, a vodi se kao član, hrvatski član Predsjedništva. To će i dalje ostati kao veliki teret u našim odnosima, ja bih rekao velika 'mrlja'", dodao je.

"Nastojali smo Schimdtu objasniti važnost preglasavanja", rekao je Grlić Radman. "Hrvatska kandidatkinja Borjana Krišto je bila odabir svakog Hrvata u BiH, suprotno mišljenju Komšića", dodao je.

Schmidt je u nedjelju iskoristio svoje ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka.

Grlić Radman u ponedjeljak je rekao da su hrvatski lideri bili spremni na dogovor, no on se nije ostvario te je stoga "ostalo na odluci" visokog predstavnika da bi se zaštitio Daytonsko-pariški sporazum.

"Ovo je potvrda da je taj sporazum međunarodno pravo i da se jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana morala poštivati kako bi se osigurala institucionalna stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine", rekao je ministar.

Schmidtove izmjene su "prvi korak", rekao je hrvatski šef diplomatije.